Njujorška policija diskriminiše crnce

NJUJORK, 21. avgusta 2012. (Beta-AFP) - Većina Njujorčana smatra da policija favorizuje belce, dok su crnci posebno kritični prema proceduri koja omogućava policajcima da, samo na osnovu "sumnjivog" ponašanja, pretresaju gradjane na ulici.

Istraživanje Njujork tajmsa pokazalo je da 59 odsto Njujorčana misli da policija ima predrasude u korist belaca, a na štetu crnaca. Istog je mišljenja 77 odsto crnaca.

Pored toga, 55 odsto Njujorčana smatra da policija favorizuje belce u odnosu na Hispance. Isto veruje 68 odsto Amerikanaca hispanskog porekla.

Većina crnaca - 56 odsto, smatra veoma spornom praksu policajaca da zaustave i pretresu nekoga na ulici kada njegovo ponašanje smatraju sumnjivim.

Ta praksa sve je češća u Njujorku. Prošle godine policija je tu proceduru primenila, po zvaničnim podacima, 685.000 puta. U 53 odsto slučajeva, na meti pretresa bili su crnci (koji su četvrtina stanovništva Njujorka), u 34 odsto slučajeva sumnjivi su bili gradjani hispano porekla, dok je za belce "ostalo" devet odsto.

Kod čak 90 odsto pretresenih, većinom mladih, nije nadjeno ništa sumnjivo.

Anketa je sprovedena od 10. do 15. avgusta medju 1.026 Njujorčana.

Pogledajte još