Ponta: Poštovaćemo odluku suda, iako je nekorektna

BUKUREŠT, 21.avgusta 2012.(Beta) - Rumunski premijer Viktor Ponta izjavio je da će njegova vlada poštovati odluku Ustavnog suda o poništavanju referenduma o smenjivanju predsednika Trajana Baseskua, iako je ta odluka, kako je ocenio, nepravedna prema 7,4 miliona gradjana koji su glasali za smenjivanje šefa države.

Ponta je ocenio da je zato što je Ustavni sud ignorisao veliku većinu gradjana koji su glasali za smenivanje, Basesku sada nezakoniti predsednik i de fakto predsednik Ustavnog suda.

Premijer je naveo da će on i dalje biti premijer svih Rumuna i da ima obavezu da zaštiti tih 7,4 miliona gradjana čiju je želju Ustavni sud svojom odlukom ignorisao.

Ponta je rekao da će, u okolnostima u kojima za vreme Baseskuovog režima ne funkcionišu demokratski zakoni, biti potrebne izmene Ustava, tako da Rumunija "više nikad ne bude zemlja samovolje jedne osobe koja gradi represivni režim suprotan volji gradjana".

Ponta je ocenio da je Basesku "čovek prošlosti i da će tako i ostati", dok će se vlada usredsrediti da osigura stabilnost, demokratske reforme i ekonomski razvoj u Rumuniji.

Ustavni sud odlučio je danas da je referendum o smenjivanju predsednika Trajana Baseskua nevažeći jer nije glasalo potrebnih 50 odsto birača upisanih u birački spisak, već oko 47 odsto.

Pogledajte još