Rekordna kazna Šampionatu Dubajia zbog uskraćivanja vize

MAJAMI/MARSEJ, 21. februara 2009. (Beta) - Svetsko tenisko udruženje za žene (WTA) je sa rekordnih 300.000 dolara kaznilo Šampionat Dubaija jer je sprečeno učešće Izraleke Šahar Pir (Shahar Peer).

Pir će dobiti odštetu od 44.250 dolara što je jednako prosečnoj zaradi učesnica tog turnira 2008. godine, javlja agencija Rojters.

Šef WTA Leri Skot (Larry Scott) je saopštio da je "Pir žrtva nepravedne politike diskriminacije Ujedinjenih arapskih emirata (UAE)".

Kao i većina arapskih država, UAE nema diplomatske odnose sa Izraelom i odbija izdavanje viza njegovim državljanima.

Agencija AP javlja iz Marseja da je međutim Izraelac Endi Ram (Andy) dobio vizu da bi igrao u UAE sto ga je "vrlo lepo iznenadilo".

Pošto su UE odbili da omoguće njegovoj zemljakinji Šahar Pir da igra na ovonedeljenom ženskom turniu u Dubaiju, asocijacije WTA i ATP su zapretile da ubuduće tamo neće organizovati takmičenja.

Emirati koji podrzavaju Palestince su strahovali da bi - ako je igrala Pir - došlo do demonstracija domaće publike zbog nedavne izraelske ofanzive na Pojas Gaze, piše AP.

Međutim, Emirati su ustuknuli izdavši vizu Ramu da bi učestvovao iduće nedelje na Šampionatu Dubaija čiji je nagradni fond 2,2 miliona dolara.

Taj specijalista za dubl, 11. na svetu, ima 15 titula od kojih je poslednja iz 2008, sa Otvorenog prvenstva Australije.

On i Australijanac Džulijan Noul (Julian Knowle) su se plasirali u nedeljn finale turnira u Marseju.

Ram kaže da ga je dirnula podrška kolega-profesionalaca tokom neizvesnog iščekivnja vize za Dubai.

"Svi igrači sa kojima sam ovde (u Marseju) razgovarao - (Novak) Đoković, (Žil - Gilles) Simon, (Džo-Vilfrid Jo-Wilfried) Conga (Tsonga) - pružili su mi veliku podršku u vezi s tim, i svi misle slično meni: to je turnir i treba svakom da dopuste da igra", rekao je Ram.

Pogledajte još