Srednja Evropa pokušava da sačuva radna mesta

Čak 78 odsto srednjih i malih preduzeća potvrdilo je, u anketi saveza poslodavaca Leviatan, da kod njih ove godine otupštanja neće biti, dok da se oslobodi viška zaposlenih planira 10 odsto preduzeća, prenosi rezultate ankete Gazeta viborča u sredu.

Preduzeća, medjutim, računaju na recept koji su proverile krizna 2008. i 2009. godina, kada su otkazi u Poljskoj zaobišli stalno zaposlene, dok radnicima sa ugovorom o delu i radnim odnosom na odredjeno vreme ugovor nije produžen.

Oko 13 odsto malih i srednjih preduzeha planira da primi nove radnike. Medjutim, ekonomisti upozoravaju da 2,2 miliona Poljaka na biroima rada, koliko se očekuje krajem godine kada prodju svi sezonski poslovi, ne može da računa na stalno zaposlenje.

U jeku svetske ekonomske krize poljska preduzeća su, prilikom primanja novih ljudi, to činila uglavnom na odredjeno vreme i na osnovu ugovora za konkretno naručeni posao, a takodje i na crno.

U susednoj Češkoj, koja za razliku od Poljske upada u recesiju, država po ugledu na nemački sistem kurcarbajta nastoji da dotacijama za plate preduzećima sačuva radno mesto zaposlenima i u vreme krize.

Češka vlada odlučila je da pomogne preduzećima koja trenutno nemaju narudzbine, a time ni posla za svoje radnike, tako što će država maksimalno pola godine isplaćivati platu radnicima i to ne samo 60 odsto, već celu.

VARŠAVA/PRAG, 22. avgusta 2012. (Beta)

Pogledajte još