Korea traži da London povuče pretnje

KITO, 22. avgusta 2012. (Beta-AFP) - Predsednik Ekvadora Rafael Korea zatražio je od Velike Britanije da povuče pretnju da će uhapsiti Džulijana Asanža, koji se krije u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, i poručio je da je spreman za "dijalog" sa Londonom.

"Ne očekujemo izvinjenje, ne tražimo ga, ali je potrebno da Velika Britanija povuče veliku grešku koju je napravila kada je zapretila Ekvadoru da će na silu ući u njegovo diplomatsko predstavništvo kako bi uhapsila Džulijana Asanža", kazao je Korea na konferenciji za novinare u Gvajakilu.

"Pošto je dobio azil od države Ekvador, on je pod zaštitom ekvadorske države i može da ostane u našoj ambasadi neodredjeno vreme", rekao je u utorak predsednik Ekvadora.

"Uprkos toj drskosti, toj grubosti i neprihvatljivoj pretnji, ostajemo otvoreni za dijalog" kako bismo pronašli rešenje za osnivača Vikiliksa koji se od 19. juna nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu, poručio je Korea.

Ekvadorski lider je i u ponedeljak poručio da je njegova zemlja "uvek otvorena za dijalog sa vladama Velike Britanije i Švedske".

Ekvador je 16. avgusta odobrio politički azil Asanžu, australijskom državljaninu koji pokušava da izbegne izručenje Švedskoj, gde je optužen za silovanje i seksualni napad na dve žene. Velika Britanija odbija da mu dozvoli da napusti njenu teritoriju.

Pogledajte još