Partizan odbranio trofej Kupa Radivoja Koraća

BEOGRAD, 21. februara 2009. (Beta) - Košarkaši Partizsana osvojili su Kup Radivoja Koraća pošto su u Nišu u finalu završnog turnira savladali Crvenu zvezdu sa 80:65 (21:19, 25:13, 15:17, 19:16).

"Crno-belima", koji su i prošle godine bili najbolji u ovom takmičenju, to je 10. titula nacionalnog Kupa u klupskoj istoriji.

Prva četvrtina protekla je u izjednačenoj igri, u kojoj nijedan od "večitih" rivala nije uspeo da dođe do veće prednosti. Ritam igre uglavnom je diktirao Partizan, a "trojkom" Uroša Tripkovića u poslednoj sekundi "crno-beli" su poveli sa 21:19.

Košarkaši Partizana u drugoj četvrtini zaigrali su mnogo čvršće u odbrani, na šta Zvezda nije imala pravi odgovor. "Crno-beli" su serijom od 9:0 sredinom četvrtine došli do 11 poena prednosti (36:25).

Do najveće prednosti u prvom poluvremenu (42:27) košarkaši "crno-belih" došli su u 18. minutu, pre svega zahvaljujući Tripkoviću i Veličkoviću, koji su bili raspoloženi za igru.

U prvih pet minuta poslednje četvrtine košarkaši Zvezde uspeli su da zaustave Partizan, naprave seriju od 12:3 i dođu na samo pet poena zaostatka - 49:44.

Usledio je, međutim, odgovor "crno-belih", koji su do kraja četvrtine dozvolili protivniku da postigne samo pet poena i na kraju vratili dvocifrenu prednost - 61:49.

U poslednjoj četvrtini najniža prednost Partizana iznosila je 13 poena (62:49), a u 37. minutu "crno-beli" su vodili i sa 77:55. Do kraja meča košarkaši Zvezde uspeli su samo da ublaže poraz.

Trener Partizana Duško Vujošević ocenio je posle utakmice da je njegova ekipa zasluženo pobedila i još jednom pokazala da je najvalitetniji tim u zemlji.

"Pokazali smo da smo bolja ekipa od Zvezde bez obzira što za njih nije igrao povređeni Lorens Roberts. Bili smo bolji od početka meča, osim jednog perioda u trećoj četvrtini kada se nismo snašli zbog njihov agresivne odbrane", rekao je Vujošević. (old_image)

Najbolji igrač Partizana u finalnoj utakmici Novica Veličković rekao je da su "crno-beli" bili dominantni tokom celog finalnog turnira.

"Priznanja i zasluge za trofej idu celoj ekipi. Bili smo dominantni tokom celog turnira i zasluženo osvojili Kup. Hvala publici što nas je bodrila u sva tri meča. Pokazali smo da smo najbolji, ali idemo dalje, čeka nas još teških utakmica", rekao je Veličković.

Trener Crvene zvezde Svetislav Pešić čestitao je Partizanu na osvojenom trofeju i rekao da je njegova ekipa pružila maksimum u ovom trenutku.

"Utkamica je bila dobra, puna intenziteta. Ekipa je dala svoj maksimum u ovom trenutku, a falili su nam Marko Marinović i Lorens Roberts. Večeras se videlo da je najveći kvalitet Partizana timska igra. Čestitam treneru Vujoševiću na trofeju", izjavio je Pešić. 

Partizan: Tepić 9, Milošević 2, Rašić 9, Tripković 17, Veličković 18, Lazmi 3, Aleksić, Vitkovac 1, Božić 5, Rakočević 6, Veseli 10, Vraneš 

Crvena zvezda: Kešelj 9, Kikanović 2, Kovač 5, Radosavljević, Stević 8, Dragićević 14, Milošević 3, Ovens 15, Šepa, Štimac 2, Bakić 2, Bjelica 5

Pogledajte još