Radnici dve fabrike traže socijalnu pomoć

KRUŠEVAC, 22. avgusta 2012. (Beta) - Zaposleni u Industriji mašina i komponenata "14. oktobar" i Hemijskoj industriji "Župa" u Kruševcu zatražili su od kruševačkog Centra za socijalni rad da im dodeli socijalnu pomoć.

Šestog dana protesta zaposleni u IMK "14.oktobar" su od fabrike došli do Centra za socijalni rad gde su predali zahteve.

Predsednik fabričkog Samostalnog sindikata Ljubiša Velimirović kazao je da su zaposleni pripremili zahteve u kojima su naveli svoje podatke, a da im je danas u Centru objašnjeno da ti zahtevi treba da budu podneti na odgovarajućim obrascima, te da će morati da prilože dodatnu dokumentaciju.

Direktorka kruševačkog Centra za socijalni rad Sladjana Čabrić, u razgovoru sa predstavicima radnika, objasnila je da Centar ne može da rešava taj problem na nivou fabrike već da će svaki zahtev biti razmatran pojedinačno, u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti, te da će oni koji imaju pravo na pomoć nju sigurno dobiti.

Zaposleni u IMK "14.oktobar" su pre nedelju dana počeli protestna okupljanja jer im je poslednja isplaćena zarada iz novembra, od 5. avusta nemaju overene zdravstvene knjižice, a traže i upošljavanje kapaciteta fabrike, što prema tvrdnji sindikata, trenutno iznosi svega dvadeset odsto, te smenu generalnog direktora.

Njihovom protestu pridružili su se i zaposleni u HI "Župa" koji potražuju 20 plata i takodje nemaju overene knjižice.

Pogledajte još