Koji srpski film bi mogao da dobije Oskara?

Akademija filmske umetnosti i nauke objavila je da su ostvarenja "Kad svane dan" Gorana Paskaljevića, "Parada" Srđana Dragojevića i "Ustanička ulica" Miroslava Terzića konkurisala za Oskara.

Kako piše na sajtu Filmskog centra Srbije na konkurs su se prijavila tri domaća filma koja ispunjavaju sve tražene zahteve. Zadatak Stručnog odbora AFUN-a je da sada odabere jedan film koji bi najbolje mogao da predstavlja domaću filmsku produkciju protekle godine.

Proglašenje "pobednika", zapravo ime filma koje će nas možda predstavljati u konkurenciji za najbolji film van engleskog govornog područja, biće održano 27. avgusta u novobeogradskom bioskopu "Fontana".

Pored ostalog, Američka akademija za film traži određene tehničke standarde kopija, kao i da odabrani film ima bioskopsku distribuciju u svojoj zemlji od najmanje sedam uzastopnih dana. Ovaj poslednji uslov za sada ne ispunjava Paskaljevićev film "Kad svane dan".

Kada domaća komisija izbore našeg predstavnika, to znači da će taj film dobiti šansu da uđe u uži izbor od pet filmova koji će biti nominivani za Oskara za Najbolji strani film. O pet najboljih odlučuje žiri Američke akademije za film.

Koji od ova tri filma, po tvom mišljenju, treba da bude srpski predstavnik za Oskara?

Pogledajte još