Odlazak legendarnog čika Bude

Budimir Blagojević - Buda rođen 1928 godine bio je upravnik Kluba književnika, nekada kultnog restorana u neuglednom podrumu Udruženja književnika Srbije u Francuskoj 7. Klub je čuven po dobroj kuhinji (sve se spremalo na 100 godina starom šporetu na drva) istecište je političara, pisaca i umetnika. Kod Bude sudolazili Sofija Loren, Hičkok, Žan Pol Sartr, Simon deBovoar, Ričard Barton, Alberto Moravija, Andrić,Krleža, Kapor, Bećković, Pekić, Kiš, Ćosić...Pojavljivanje u klubu je bila mera uspeha u SFRJ.

Sve je pod kontrolom držao Buda koji je pravi heroj rada sa svojih 64 godine radnog staža. Buda je imao svoja pravila od kojih nije odstupao: klub je radio samo uveče, nije radio u avgustu, nije bilo nikakve muzike (da ne bi ometala razgovore gostiju),uvek je sam naplaćivao račun sabirajući brzo cifre na parčetu papira... Ponekad je insistirao da gostima donese ono što smatra da je najbolje za
njih, a znao je i da posavetuje diplomate da će slasnije pojesti pečenjeako umaču hleb u saft.

Pre dva dana Budimir Budo Blagojević (84) nas je napustio posle šest i po decenija ugostiteljskog rada. Na poslednje putovanje ispraćen je, u utorak, na Novom groblju u Beogradu sa istom porukom - zaista je bio čudo od čoveka. U porodici, poslu, u prijateljstvu.

Pogledajte još