Usaglašene mere za ublažavanje posledica suše

"Vlada Srbije će (u četvrtak) usvojiti mere koje predvidjaju oslobadjanje poljoprivrednih proizvoača dela obaveza prema državi. Osim toga država će intervenisati na tržištu, a planirane su i mere za podsticaje u stočarstvu", rekao je Dačić, navodi se u saopštenju nakon sednice.

Do sastanka je došlo na incijativu Vlade Vojvodine koja je predložila Vladi Srbije da se ovogodišnja suša proglasi elementarnom nepogodom, imajući u vidu da je dugotrajna suša u Pokrajini ove godine na poljoprivrednim usevima prouzrokovala štetu katastrofalnih razmera.

O problemu suše s Dačićem su razgovarali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević, ministar finansija i privrede Mla]an Dinkić i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Na sastanku su bili i potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić i načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

Visina štete koju je suša nanela ratarskim kulturama u Vojvodini iznosi oko 50 odsto, a procena ukazuje da će rod u 2012. biti umanjen za oko pet miliona tona, odnosno 118 milijardi dinara, zaključila je Vlada Vojvodine.

Procenjuje su da će rod kukuruza i soje ove godine biti umanjen za skoro 50 odsto u odnosu na poršlogodišnji rod, a suncokreta i šećerne repe za 20 do 40 procenata.

BEOGRAD, 22. avgusta 2012. (Beta)

Pogledajte još