Biće Univerzijade uprkos krizi

HARBIN, 23. februara 2009. (Beta-Rojters) - Svetska finansijska kriza već je pogodila univerzitetski sport, ali nikako ne preti da ugrozi održavanje Univerzijade u Beogradu, izjavio je generalni sekretar Svetskog univerzitetskog sportskog saveza (FISU) Erik Santron.

Generalni sekretar FISU je, ipak, priznao da je u vezi sa organizacijom ovogodišnje Univerzijade u Beogradu bilo velikih problema.

"Imali smo nekoliko problema u Beogradu, jer Srbija nije velika i bogata zemlja i naravno da je finansijska kriza pogodila i nju", rekao je Santron u intervjuu agenciji Rojters.

"Trudimo se da pomognemo, ali mi nismo bogata organizacija i ne možemo da finansiramo Univerzijadu. Možemo samo da ih savetujemo kako da prilagode i smanje troškove. Ne možemo, ipak, ni da se mnogo prilagođavamo, jer moramo da održimo nivo", dodao je Belgijanac.

Organizatori Univerzijade u Beogradu prvobitno su planirali da u program takmičenja, pored 13 obaveznih, uvrste još osam sportova. Od te namere se, ipak, odustalo zbog velikih troškova, pa će u Beogradu biti dva "neobavezna" sporta.

"Osramoćeni smo pred međunarodnim savezima, ali nismo imali izbora, jer se bližila svečana ceremonija otvaranja i jedina druga opcija bila je da otkažemo Univerzijadu... To je i dalje veliko takmičenje na kome će učestvovati 10000 sportista", istakao je Santron.

Pogledajte još