Miroslavu Dimitrijeviću narada Živojin Pavlović

JAGODINA, 23. avgusta 2012. (Beta) - Paraćinski književnik i novinar Miroslav Dimitrijević dobitnik je nagrade "Živojin Pavlović" za 2011. godinu koju dodeljuje Književni klub "Djura Jakšić" iz Jagodine za najbolju knjigu proze jagodinskih pisaca.

Roman Miroslava Dimitrijevića "Čuvari tajnog blaga", u konkurenciji od oko 20 proznih dela, žiri je proglasio za najbolje prozno delo nekog od jagodinskih pisaca ili onih koji su životom ili delom vezani za Jagodinu, koje je objavljeno u toku prošle godine.

Književna nagrada "Živojin Pavlović" ustanovljena je 2002. godine u spomen na proslavljenog romansijera, pripovedača, filmskog reditelja i akademskog slikara Živojina Pavlovića koji je mladost proveo u Jagodini.

U obrazloženju žirija, koji cu činili književnici i novinari Bajo Džaković i Slobodan Žikić i profesorka književnosti Snežana Bihler, navodi se da je "roman 'Čuvari tajnog blaga' prvi roman na srpskom jeziku koji govori o Keltima i čuvarima tajnog blaga Kelta na planini Juhor kod Jagodine".

Roman je objavljen u izdanju Udruženja sveslovenske učenosti iz Beograda.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.