Sud proglasio neustavnim ostavljanje podataka na internetu

SEUL, 23. avgusta 2012. (Beta-AP) - Ustavni sud Južne Koreje proglasio je danas neustavnim zakon prema kojem su svi koji su želeli da ostavljaju komentare preko sajtova registrovanim u toj zemlji bili dužni da ostavljaju svoje pravo ime i prezime.

Sud je u odluci naveo da takva praksa, uvedena 2007. godine, predstavlja kršenje prava na slobodu govora.

Južnokorejska vlada takav zakon uvela je posle serije samoubistava poznatih ličnosti, koja su se navodno dogodila zbog uvredljivih poruka preko interneta.

Osam sudija Ustavnog sud Južne Koreje u obrazloženju je navelo da se zakonom koji obavezuje na ostavljanje pravog imena i prezimena vrši pritisak na pojedinca jer se krši njegovo pravo na anonimnost, koje je zaštićeno ustavom.

Sud je takodje naveo da ne postoje nikakvi dokazi da se primenom tog zakona smanjio broj lažnih informacija i glasina plasiranih preko interneta, što je bio jedan od argumenata za njegovo usvajanje.

Po tom zakonu, skoro 150 južnokorejskih sajtova koji imaju dnevno više od 100.000 poseta, tražilo je od posetilaca da ostavljaju svoje lične podatke ukoliko žele da pošalju komentare.

Donedavno, u Južnoj Koreji je svako ko ostavlja lažne podatke na sajtovima mogao da bude krivično gonjen, a do ove godine korisnici interneta nisu imali pravo da preko te mreže izražavaju svoju podršku ili protivljenje bilo kom kandidatu neke političke parije.

Pogledajte još