Bacanje knjiga Dvorske biblioteke šokantno

BEOGRAD, 23. avgusta 2012. (Beta) - Princ Aleksandar Karadjordjević ocenio je u četvrtak da je incident sa knjigama iz Dvorske biblioteke koje je Narodna biblioteka Srbije bacila "apsolutno neprihvatljiv i šokantan", saopšteno je iz njegove kancelarije.

"Zastrašujuće je da knjige koje su bile deo Kraljevske biblioteke i našeg kulturnog nasledja tokom vladavine dinastija Karadjordjevića i Obrenovića, a koje su i dalje deo kulturnog nasledja Srbije, završe na ovakav način. Smatram da je ovo nepojmljiv zločin učinjen prema našoj kulturi i da knjige iz Dvorske biblioteke ne smeju i nikada nisu smele da se nadju na djubrištu", ukazao je princ.

On je podsetio da su bačene knjige "svojevremeno odnete iz Kraljevske u Narodnu biblioteku kako bi se o njima vodilo računa, kako bi se tamo čuvale i izlagale, a ne da se otpišu kao stari papir".

"U 21. veku, gde postoje brojni načini komunikacije koji nam stoje na raspolaganju, zaista je neshvatljivo da se niko nije setio da pozove Kraljevski dvor i ponudi nam da preuzmemo knjige, umesto što ih je bacio u djubre. Ja sam pokrenuo projekat katalogizacije dela biblioteke na Kraljevskom kompleksu, i bio bih veoma srećan da sam mogao da preuzmem te stare, retke i vredne knjige", naveo je Karadjordjević.

On je istakao da taj "neshvatljiv postupak koji Srbiju kulturološki vraća u mračno doba zahteva odgovarajuću reakciju nadležnih institucija u pronalaženju odgovornih lica i njihovog sankcionisanja".

Pojedini mediji objavili su, pozivajući se na dokumenta iz Narodne biblioteke Srbije, da je raniji upravnik te ustanove Sreten Ugričić 2005. godine doneo odluku o smanjenju broja potrebnih primeraka i publikacija u fondu nacionalne biblioteke, i da su tako nestali i neki primerci iz Dvorske biblioteke.

Prema navodima medija, deo knjiga i periodike Dvorske biblioteke proglašen je za višak i iznet na prodaju u antikvarnicu Narodne biblioteke Srbije, a preostali deo prenet je u magacine i razdeljen po fondovima te ustanove.

Posebna komisija izdvojila je 15.000 knjiga za otpis, ponudila ih bibliotekama koje su preuzele oko 1.900, a ostatak je bačen, naveli su mediji.

Pogledajte još