Zaštititi srpsku imovinu na Kosovu

BEOGRAD, 24. avgusta 2012. (Beta) - Imovina 1.358 preduzeća na Kosovu i Metohiji koja se privatizuju, a pripadaju srpskim firmama, procenjuje se na 1,5 milijardi dolara, izjavio je direktor Privredne komore Srbije (PKS) za regionalnu saradnju Milivoje Miletić.

On je agenciji Beta kazao i da je procena da je na Kosovu i Metohiji uzurpirano i oko milion katastarskih parcela obradivog zemljišta, livada i šuma koje vrede 50 milijardi dolara.

Postoji potreba da se zaštiti imovina preduzeća i potraživanja imajući u vidu da Kosovska poverilačka agencija privatizaciju obavlja po metodi koja ne štiti interese poverilaca i ne poštuje važeće medjunardone standarde zaštite svojine, kazao je Miletić.

Prema njegovim rečima, preduzeća se privatizuju tako što se prvo izdvoji sve što je vredno i osnuje ćerka-firma i ta firma proda na tenderu, a majka-firma preuzme sve obaveze i odmah likvidira, tako da poverioci ne mogu da naplate potraživanja.

Miletić je kazao da su mnoga preduzeća i banke iz Srbije podnosile tužbe nadležnim sudovima i Vrhovnom sudu Kosova, ali su te tužbe odbacivane kao neosnovane a tužioci su upućivani na Medjunarodni sud u Strazburu.

Prema proceni Kosovske poverilačke agencije, vrednost preduzeća koja još nisu privatizovana, a reč je uglavnom o firmama koje se nalaze u sredinama sa većinskim nealbanskim stanovništvom, kao što su "Brezovica", "Trepča", istakao je on, premašuje dve milijarde evra (2,5 milijardi dolara).

Pogledajte još