Zlatni retriver Soni spreman da uđe u srpski Parlament!

Proteklih šest meseci novinari Novog magazina intenzivno su istraživali pojavu takozvanih "fabrika za štancovanje diploma" – internet sajtova, poput već navedenog Ešvuda, koji za nekoliko stotina dolara na vašu kućnu adresu šalju overene diplome osnovnih, magistarskih i doktorskih studija a da pre toga niste morali da položite nijedan ispit.

Pronašli su preko dvadeset primera ljudi u Srbiji koji su zahvaljujući ovim bezvrednim papirima došli do visokih pozicija, od profesorskih mesta na fakultetima do direktorskih fotelja u značajnim firmama.

Nije Srbija jedina u kojoj su zabeleženi slični slučajevi. U Americi, Evropi i Australiji krivci su gubili posao, vlade oštro reagovale, a novinari dobijali nagrade za otkrivanje nelegalnih radnji.

Očekivali su da će slično biti i ovde, ali više od činjenice da ovih primera ima i kod nas, porazio ih je utisak da nikoga nije briga. Sve u stilu "zemlja propada, a vi se bavite lažnim diplomama".

Iako se navodi da je reč o navodno američkom fakultetu, Ešvud nema ni adresu, ni prostorije, ni profesore – ni prave studente. Usluge se plaćaju kreditnom karticom, a diploma stiže iz Pakistana.

Sam "fakultet" reklamira se sledećom parolom: "Nema prijemnog, nema studiranja". Cena doktorske diplome, poput one koju ima doktor Petrović, iznosi 599 dolara. Za tu sumu dobijate paket u kojem se nalaze: 1 originalna diploma, 2 originalna izvoda sa ocenama, 1 nagrada, 1 sertifikat o postignutom uspehu, 1 sertifikat o članstvu i 4 pisma kojima se verifikuju diplome".

Da nešto nije u redu sa diplomom profesora Petrovića bilo je jasno još pre pet godina kada je povedena istraga, ali je pre dve godine slavodobitno rečeno da je, navodno, sve u redu o čemu je izveštavala i državna televizija.

Fakultet Ešvud daje diplome navodno na osnovu prethodno stečenog iskustva – navedete šta ste sve radili, a posle 24-časovne provere diploma je već na putu ka vama.

Kako to funkcioniše u praksi proverili su autori jedne australijske televizijske emisije kada su odlučili da za svog zlatnog retrivera Sonija nabave diplomu doktora medicinskih nauka sa Univerziteta Ešvud.

U odeljku "životno iskustvo" autori emisije su naveli da je Soni " jeo iz bolničkog kontejnera poslednjih 5 godina, što je 35 psećih godina", kao i da "ima veliko iskustvo u mirisanju anusa drugih pasa". Platili su 450 dolara i posle dve nedelje stigla je diploma sa transkriptom navodno položenih ispita – Soni je iz imunologije, bakteriologije i zoologije dobio desetku, a iz govorne komunikacije i sposobnosti prezentacije – devetku.

Prilog australijske televizije možete pogledati ovde:

Novi magazin se povodom slučaja obratio profesoru Petroviću, kao i njegovim kolegama sa Medicinskog fakulteta u Nišu. Pismo sa detaljnim opisom priče i pitanjima poslato je dekanu fakulteta Višnjiću, kao i svim prodekanima. Odgovor je stigao samo od profesorke Dušice Pavlović i to u formi – prazne poruke!

Profesor Petrović nije, nažalost, usamljen slučaj. "Diploma mills" odnosno "fabrike diplome", postaju sve veći trend u Srbiji. Među slučajevima koje je pronašao i dokumentovao Novi magazin nalazi se i jedna asistentkinja privatnog fakulteta, vlasnici nekoliko kompanija, cenjeni advokati, visoki zvaničnik jedne nevladine organizacije, strani predavač iz oblasti bezbednosti na pojedinim našim fakultetima...

Aprila prošle godine mediji u Srbiji preneli su prilično potresnu priču. Đorđe Lazić, rodom iz Uroševca sa mestom boravka u kolektivnom centru u Bujanovcu, nije u mogućnosti da dobije posao iako je kao stipendista Vlade Srbije preko Fonda za mlade talente 2006. godine u Americi za 2 i po godine završio magistarske i doktorke studije iz oblasti ekonomije.

- Iz Amerike sam se vratio sa nekoliko diploma, na šta sam veoma ponosan, mogu iskreno da vam kažem. Imam silne diplome ali nemam zidove, potrebni su mi zidovi gde mogu da okačim te diplome - rekao je tada Lazić koji je, inače, četiri godine zaredom bio najbolji student Ekonomskog fakulteta u Nišu.

Izvor: Novi magazin, autor: Milan Marjanović

Pogledajte još