Top šest namirnica za obnavljanje energije

Bol je prijatan jer vam govori da ste uradili nešto za sebe. Ipak duge treninge morate nekako nadoknaditi a hranom je najbolje.

Zašto osećam upalu? Mnogi ljudi posle treninga osećaju bol ali nisu sigurni gde se taj bol tačno nalazi. Često se postavlja i pitanje: Zašto upalu osećam dan posle?  Bol kod upale mišića je odložen, a posebno je izražen kada propustite zagrevanje. Mišići žele da se oporave pa su sami počeli da se leče. Pa pomozite im tako što ćete unositi adekvatnu količinu proteina i ugljenih hidrata.

Cela zrna žitarica:
Čuli ste da treba jesti ugljene hidrate pre treninga, što je tačno, ali ih konzumirajte ih kako treba. Ugljeni hidrati mogu pomoći vašem telu u borbi protiv umora, da se posle vežbanja oseća osveženo.

Trešnje:
su magično voće. Imaju mnoga svojstva koje mišiće rešavaju bola. Mnogi sportisti konzumiraju kiseli sok od trešenje pre treninga.

Orašačasto voće:
Bademi, lešnici, indijski orasi, orasi... šta god želite. Sve vrste orašačastog voća su bogate vitaminom E, koji može da popraviti štetu učinjenu u mišićnom tkivu.

Bobice: Jagode, borovnice, kupine, maline sadrže antioksidanse polifenole, koji štite ćelije od oštećenja. Pravilo je što tamnija bobica više antioksidanasa.

Losos: Riba je prepuna proteina, i esencijalnih masnih kiselina, koje smanju upalu.Nisi ljubitelj ribe? Koristi riblje ulje.

Jaja:
Posebno žumanca. Zanemarite holesterol. Jaja se bogata proteinima i vitaminom E.

Pogledajte još