Avantura Cooltura

Istraži mapu! Dobro izlistaj ulice, cool mesta, zanimljive zgrade, super događaje i aktivnosti koje nudi Beograd! Ukrcavanje počinje. Veži pojas i ne zaboravi COOLturni pasoš, koji će ti otvoriti sva vrata, ukinuti granice i poželeti dobrodošlicu u zemlje muzike, sporta, igre, muzeja, galerija, pozorišta, kulturnih centara i književnosti!
COOLturna mapa našeg grada spremna je za istraživanje, a ako si i Ti, putovanje kroz Avanturu CoolTuru može da počne!


CD i "kulturni pasoš"

Ovako glasi tekst koji se nalazi na omotu CD-a „Avantura Cooltura“. Ovaj CD je, u stvari, multimedijalni vodič za decu kroz svet kulture grada Beograda. Kroz slike, tekstove, muziku i animaciju deci se približava kulturni svet i postaje im zanimljiviji, zato i ovaj projekat ima naziv „Avantura“.
CD vodič besplatno će se distribuirati u preko 190 osnovnih škola u Beogradu, a u njemu je preko 110 kulturnih i sportskih institucija i manifestacija.

Uz CD se deli i „Kulturni pasoš“, u kome su svoje mesto našle institucije koje su deci ponudile posebne beneficije kao što su besplatni ulasci na programe, popusti, posebne aktivnosti, itd. Tu je i štampana verzija mape kao i adresar svih institucija koje se nalaze u vodiču.

Na ideju da naprave ovakvu jednu kulturnu avanturu za decu došli su Marko Radenković i Nikola Grujić. Oni su sa timom mladih realizovali ovaj projekat, a trebalo im je oko dve godine. Kako sami kažu, cilj im je da upoznaju osnovce i njihove roditelje sa kulturom, tako da kvalitetno ispune svoje slobodno vreme posle škole.

Igra i obrazovanje

Među mnogim firmama koje su podržale ovu ideju je i "Telekom Srbije". Vladimir Lučić, direktor Direkcije za komercijalne poslove "Telekoma Srbije", govori za portal Nadlanu o značaju ovog projekta i učešću "Telekoma" u njemu:Telekom je prepoznao da je ovo najbolji multimedijalni projekat za decu, koji na jedan nov i jako zanimljiv način deci objašnjava kulturu Beograda. (old_image)Ono što je najznačajnije je da se sve radi preko računara, a to je jako važno jer je to budućnost. Ovaj CD obučava decu da znaju da koriste računar, a samim tim, uz zabavu, saznaju nešto novo o Beogradu.
Čitava naša godina je posvećena deci, školama i Internetu. Ono što smo primetili je da većina dece nema pristup Internetu, što je vrlo loše. Po novim shvatanjima, ako dete završi osnovnu školu, a ne zna da radi na računaru, faktički je nepismeno. Tako je "Telekom" prepoznao potrebu za Internetom, i odlučili smo da uvedemo besplatan Internet u škole. Do sada smo pokrili 660 škola, a do juna bi trebalo da pokrijemo sve škole širom Srbije, uključujući i Kosovo.
Istovremeno radimo na akciji kako bismo pokrenuli razne firme da doniraju računare, kako bismo u svakoj školi imali bar po jednu IT učionicu.

Kako funkcioniše CD?

Kada otvorite CD možete izabrati englesku ili srpsku verziju. Dalje istražujete mapu, i možete birati muzeje, galerije, kulturne centre, pozorišta, biblioteke, muziku, sportske centre... Kad kliknete na određeni objekat, pojavljuju se informacije, program i zanimljivosti o tom mestu. Takođe, tu se nalazi i polje „Kako stići“ gde piše kojim prevozom možete doći.
Tu su još i – kalendar, koji prikazuje šta kog meseca ima zanimljivo, kao i Cool test, odnosno strip-animacija uz pomoć koje možete da otkrijete šta je to što bi vam najviše „leglo“ tj. šta vas najviše interesuje. Onda igrica pamćenja - da se malo predahne, i informacije o ekipi ovog projekta, i kontakti - timu „Avantura Cooltura“ jako mnogo znači vaše mišljenje.

Čitav ovaj projekat smišljen je da bude igra i neverovatna zabava za klince, ali i starije, što da ne. U stvari, oni se tako opismenjavaju, obogaćuju svoje znanje, i istražuju polja svojih interesovanja.

Tekst: Nada Veljković
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još