Hemofarm ponovo ubedljiv protiv Zvezde

BEOGRAD, 24. februara 2009. (Beta-Fonet (old_image)) - Košarkaši Hemofarma pobedili su u Beogradu domaću Crvenu zvezdu sa 91:65 (32:11, 19:17, 20:22, 20:15) u četvrtom kolu Grupe G Evrokupa i značajno se približili plasmanu među osam najboljih ekipa takmičenja.

Petorica košarkaša vršačke ekipe ostvarila su dvocifren učinak u poenima u trećoj pobedi Hemofarma nad Zvezdom u ovoj sezoni. Najefikasniji su bili Stefan Marković i Bojan Krstović sa 15 i Boban Marjanović sa 14 poena.

Vladimir Štimac je postigao 18, a Elmedin Kikanović 15 poena za Zvezdu koja je ponovo igrala bez povređenih Lorensa Robertsa i Marka Marinovića.

Utakmica je odlučena u prvom poluvremenu u kojem je Hemofarmu sve uspevalo, dok su "crveno-beli" odigrali verovatno i najgorih 20 minuta sezone.

Prvu dvocifrenu prednost (15:5) Hemofarm je stekao već u petom minutu, a vođstvo gostiju postajalo je sve ubedljivije kako je utakmica odmicala.

Poseban problem za Zvezdu na početku utakmice bila je centarska linija Hemofarma. Boban Marjanović je u tih prvih 10 minuta postigao devet poena, a Milan Mačvan pet. Košarkaši Hemofarma su, takođe, u prvoj četvrtini četiri puta blokirali šutove protivnika.

Nije izostala ni podrška sa bekovskih pozicija sa kojih su gosti ubacili četiri trojke.

Sve poena Crvene zvezde osim jednog, u prvoj četvrtini postigao je Vladimir Štimac, a problemi domaćih u napadu nastavili su se i u drugoj deonici.

Lošu organizaciju napada Zvezde najbolje pokazuju podaci da su "crveno-beli" u prvom poluvremenu izgubili osam lopti, a nisu imali ni jednu asistenciju.

Štimac u drugoj četvrtini nije ulazio u igru, a prve poene iz igre za Zvezdu postigao je kapiten Tadija Dragićević tek posle 15 minuta od početka.
(old_image)
Minut kasnije Andre Ovens pogodio je i prvu trojku, ali je Hemofarm do tada već stekao izuzetno ubedljivu prednost, pošto je u nekoliko navrata vodio sa čak 29 poena razlike.

Zvezda je u trećoj četvrtini pokušavala da presingom primora Hemofarm na greške i uhvati rezultatski priključak, ali nije uspela da ugrozi vođstvo Vrščana.

Poslednja četvrtina bila je formalnost, što je trener Zvezda Svetislav Pešić iskoristio da pruži šansu mladom pleju Nemanju Nedoviću, koji se odužio sa šest poena.

Publika u dvorani "Pionir" je zvižducima ispratila košarkaše Crvene zvezde sa terena.

Zvezdi je poraz od Hemofarma treći u Grupi K, pa su šanse da se "crveno-beli" u preostala dva kola dokopaju plasmana među osam najboljih u Evrokupu, u domenu teorije. Hemofarm je, sa druge strane, sa tri pobede skoro sigurni učesnik naredne faze takmičenja. 

Trener košarkaša Crvene zvezde Svetislav Pešić rekao je da su Vrščani za klasu bolja ekipa i da njegov tim praktično nije imao šanse za pobedu.

"Hemofarm je bio uigraniji i kompaktniji, a uz to i fizički mnogo bolje pripremljen. Praktično smo bili bez šansi od početka", izjavio je Pešić na konferenciji za novinare posle poraza koji je njegovoj ekipi ostavio samo teoretske šanse da se plasira među osam najboljih timova Evrokupa.

"Na početku nismo imali rešenje u reketu za (Bobana) Marjanovića, a kad smo ga zaustavili, počeli su da nas torpeduju trojkama iz svih pozicija. Hemofarm je za klasu bolji tim, uostalom dobili su nas tri puta ove sezone", dodao je Pešić.

Strateg "crveno-belih" izjavio je da mu nisu smetali zvižduci navijača po završetku utakmice i dodao da ove sezone igrači ne mogu da ispune očekivanja svojih pristalica.

"Navijači imaju pravo na tako nešto. Večeras su nas podržavali do trenutka do kojeg su mislili da imamo šanse da se vratimo u utakmicu. Ostali smo im dužni... Znam da svaki navijač Zvezde ima velika očekivanja, ali mi ove sezone ne možemo da ih ispunimo", kazao je on.

Pešić je podsetio da su ekipu u poslednje vreme stigli umor i povrede, ali je naveo da to nije razlog za nešto lošije rezultate u poslednje vreme.

"Imali smo tri vezane utakmice u Nišu, a neki od naših igrača su mladi i nespremni za to. Pritom, Tadija Dragićević još uvek nije spreman, a nedostaju nam i povređeni Marko Marinović i Lorens Roberts. Ipak, sve to nije opravdanje, jer su Vrščani pokazali da su mnogo bolji", zaključio je Pešić.

(old_image)Trener Hemofarma Stevan Karadžić ocenio je da je njegova ekipa odličnom igrom u prvoj četvrtini (32:11) rešila pitanje pobednika.

"Nema sumnje da nam je ovo najbolja utakmica u dosadašnjem delu sezone. Igrali smo veoma dobro u odbrani, krenuo nas je i šut i kontranapad. Prva četvrtina je odredila dalji tok utakmice. Imali smo samo nekoliko praznih minuta, ali nismo bili kažnjeni za to", rekao je Karadžić.

Karadžić je istakao da je večerašnja pobeda izuzetno važna za Hemofarm, pošto bi plasman na završni Fajnal ejt turnir, "predstavljao podvig" za Vrščane.

"Izuzetno značajna pobeda za nas, ali još nismo potvrdili plasman u završnicu u Torinu. Važno je da je sudbina sada u našim rukama, potrebna nam je jos jedna pobeda da odemo dalje. To bi za ovako mladi ekipu bio pravi podvig", dodao je Karadžić.

Dvorana: "Pionir". Gledalaca 2.700. Sudije: Gonsales, Karlos (Španija), Boltauzer (Slovenija).

Zvezda: Kešelj, Roberts, Kikanović 15, Kovač, Marinović, Nedović 6, Stević 4, Dragićević 7, Ovens 11, Štimac 18, Bakić, Bjelica 4.

Hemofarm: Pavković 9, Despotović, Joksimović 8, Božović 11, Marković 15, Savović, Krstović 15, Mačvan 11, Petrović 2, Borisov, Marjanović 14, Bader 6.

Pogledajte još