Novo: Čokolada s voćnim sokom duplo manje kalorična!

Čokolada koje se topi u ustima i ima puno bogatstvo ukusa, a sadrži dvostruko manje masnoća izum je naučnika sa britanskog Univerziteta Vorvik, otkriva "Time Healthland", a prenosi sajt "24sata.hr".

Ova nova i poboljšana verzija "stare" čokolade oduševiće obožavaoce čokolade širom sveta koji će u svom poroku moći uživati bez do mile volje i to bez griže savesti zbog suvišnih kalorija. t

Iz ove čokolade je uklonjen veliki deo kakao maslaca i mlečnih masnoća, inače bogatih trigliceridima i zamenjeni su komadićima pomorandže i soka od brusnice. Zahvaljujući tehnici "emulzije odabira" naučnici su uspeli da pretoče dodani sok u mlečnu, tamnu i belu čokoladu.

Nova čokolada zbog toga nema osiromašen okus, već ima ukus kao i stara verzija.

"Svi vole čokoladu, a sada će u njoj moći da uživaju i oni koji strahuju od suvišnih masnoća i kalorija. Upravo masnoća daje čokoladi ukus za kojim ljudi žude i svilenkastu teksturu koja se topi u ustima. Mi smo otkrili kako da prevarimo nepce koristeći voćni sok umesto masnoća", izjavio je vođa ovog tima naučnika, Stefan Bon.

Kao rezultat nova čokolada ima pomalo voćni okus, a umesto voćnog soka u proizvodnji se može koristiti i mala količina vode i askorbinske kiseline, objasnio je Bon.

priredila:

Pogledajte još