Lajbah, Bah i Umetnost fuge

Performans, muzika, misaona vežba koja dospeva iz najdubljih i najtajanstvenijih virova. Najpre da zahvalimo Bahu što je na samrti gluv i slep napisao “Umetnost fuge”, pa potom i slovenačkom bendu “Lajbah” koji se drznuo da u duhu elektronske muzike obradi ovo delo. 

Očekivano i neočekivano, bez prepoznatljivih uniformi, u minimalističkom stilu, jedna od najpoznatijih grupa bivše SFRJ u svetskim okvirima, jednostavno rečeno institucija, oličena u grupi “Lajbah”, nastupila je u Domu omladine Beograda izvodeći obrade Bahove “Umetnosti fuge”. Samo 24. februara kada su u Beogradu padale ledenice s krovova i više nikad. 

Skoro kao grupa opskurnih službenika koji  sede u nekom podrumu i sviraju svoju muziku da podsete na romane Franca Kafke ili Albera Kamija. Na koncertu za koji je u prodaju pušteno samo 500 karata, i na mestima koja su bila numerisana, publika je mogla da čuje Baha u prepoznatlljivom pa opet drugačijem  zvuku “Lajbaha”, koji sam za sebe tvrdi da je džoker slobode za sva vremena s misijom da natera zlo da izgubi nerve. 

Jedna od najvećih zagonetki istorije muzike "Umetnost fuge"  pretrpela je u "Lajbahovom" viđenju minimalne izmene. Dva sata pravog muzičkog eksperimenta, precizno sviranje na kompjuterima, uz  matematičke formule. 

Muzika koja nastoji da dopre s druge strane ogledala i intelektualna vežba, to je u najkraćem "Umetnost fuge" u viđenju "Lajbaha".
Kako sami kažu “Umetnost fuge” je Bahov crni kvadrat, a jasno je da se “Lajbah” i ovoga puta oslonio na grešku, koja je prema njihovom mišljenju, osnova originalnosti. 

Vernim fanovima “Lajbaha”, kojih ima u Beogradu, koncert se siguro svideo, oni koji su tek povremeno čuli za “Lajbah”, zaintrigirani krajnje levičarskom ili desničarskom ikonografijom i po nekom pesmom, ostali su kratkih rukva, sigurno se pitajući “pa šta je ovo?".

 A “Lajbah” je, kako god, uspeo, poželevši svima prijatno veče i slatke snove. 

Grupa “Lajbah” imala je bezbroj koncerata po celom svetu, o fenomenu zvanom „Lajbah”, pisane su i doktorske disertacije.
U Beogradu su nastupili u sklopu evropske turneje „Laibachkunstederfuge”. Grupa „Lajbah" je osnovana 1980. godine u Trbovlju i predstavlja najoriginalniji izdanak rok scene nekadašnje Jugoslavije, piše u knjigama. 

Tekst: Danijela Tadić
Fotografija: Marko Risović

Pogledajte još