Požari u Srbiji: U Čačku povređene tri osobe

U Čačku i Gornjem Milanovcu u rejonu sela Gornja Gorevnica, Miokovci i Milićevci u požaru na površini od oko 600 hektara povređene su tri osobe i izgorele su tri kuće, jedna je oštećena, a požar gasi ukupno 550 profesionalaca, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Na gašenju požara angažovano je 100 pripadnika Sektora MUP-a za vanredne situacije, 250 pripadnika žandarmerije i 200 pripadnika vojske. Pored njih, u akciju gašenja uključilo se i oko 100 meštana sa oko 30 traktorskih cisterni sa vodom.

Juče je aktiviran Štab za vanredne situacije grada Čačka i tada su uključeni resursi javnih komunalnih preduzeća, Srbijašume i sve ostale službe.

Požar, pored navedenog ljudstva, sada gasi avion ruskog Ministarstva za vanredne situacije tipa "beriev 200", koji ima nosivost 12 tona vode.

Na terenu se nalazi celokupno rukovodstvo Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije.
"U toku noći požar se proširio ali efikasnim radom, pomenutih službi, na terenu nije bilo ugroženih lica i objekata, tako da nije rađena evakuacija. Očekujemo u toku dana da se gašenju požara priključi i ruski avion tipa 'Iljušin' koji ima nosivost 42 tone vode", ističu u MUP-u.

Kada je reč o stanju ostalih najvećih požara u Srbiji za 26. avgust u sedam časova, požar na Tari u rejonu sela Zaovine, opština Bajina Bašta, površina oko 250 hektara, angažovano je 40 vatrogasaca i 10 vozila i veći broj meštana. Biće angažovana mehanizacija JKP Bajina Bašta i ljudstvo i mehanizacija nacionalnog parka Tara.Radi se na lokalizaciji i gašenju požara.

Zlatibor-Čigota, lokalizovan požar površine oko 250 hektara borove šume i više stotina hektara pašnjaka. Radi se na dogašivanju i trenutno je angažovano 74 vatrogasca sa 14 vozila.

Štab za vanredne situacije SO Čajetina pruža pomoć u mehanizaciji i ljudstvu zajedno sa meštanima.

Sela Crnča i Gračanica - SO Ljubovija, požarom zahvaćeno oko 200 hektara, od kojih je oko 120 hektara pod kontrolom. Požar gasi 70 vatrogasaca sa 15 vozila, zajedno sa 50 radnika JP "Srbijašume. U gašenju učestvuju meštani sa raznom mehanizacijom i traktorima.

Ruski avion "iljušin 76" stiže oko podneva u Niš

Ruski avion za gašenje požara, tipa "iljušin 76", sa jedanaest članova posade, sleteće danas na aerodrom "Konstantin Veliki" u Nišu, deset minuta posle podneva, saopšteno je iz Biroa MUP-a Srbije za saradnju s medijima.

Požar u ataru sela Vrška Čuka kod Zaječara u neposrednoj blizini granice sa Bugarskom, požarom je zahvaćeno oko 100 hektara suve trave, niskog rastinja, listopadne i četinarske šume.U gašenju učestvuje 10 vatrogasaca i tri vozila zajedno sa pripadnicima granične policije, dok su na putu ka mestu požara i ostale vatrogasne ekipe.

Na Crnom vrhu u opštini Žagubica gorelo je oko 130 hektara niskog rastinja i bukove šume. U gašenju je učestvovalo 26 vatrogasaca sa osam vozila. Požar je lokalizovan, radi se na potpunom gašenju.

Požarom u selu Velika Grabovica, Skupština opština Brus, zahvaćeno je oko 250 hektara trave, pašnjaka, listopadne i četinarske šume. Na gašenju učestvuje 28 vatrogasaca sa 12 vozila.Požar je lokalizovan, radi se na potpunom eliminisanju.

Pomoć su pružali pripadnici Policijske uprave Kruševac, Vojske Srbije, JP "Srbijašume" i meštani s mehanizacijom.

Izvor: Tanjug

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.