Ministarstvo predložilo sistem privatizacije klubova

BEOGRAD, 25. februara 2009. (Beta-Fonet (old_image)) - Predlog nacrta zakona o sportu predviđa da se svi klubovi u Srbiji privatizuju, s tim da će se model privatizacije razlikovati u zavisnosti od vlasničke strukture, saopšteno je na okruglom stolu u organizaciji Ministarstva omladine i sporta Srbije.

Najveći problem je privatizacija klubova koji su u većinskom vlasništvu države, što je u Srbiji veoma česta pojava. Ministar sporta Snežana Samardžić-Marković objavila je da će takvi klubovi biti privatizovani po "modelu 20-20-60".

To znači da će 20 odsto akcija pripasti zaposlenima i onima koji su bili zaposleni u klubu, računajući tu i sportiste i funkcionere. Još 20 odsto od prihoda otići će u privatizacioni registar, a novac od prodaje tih akcija završiće u rukama građana.

Preostalih 60 odsto zadržaće država, koja će kasnije prodati te akcije, a prihod će biti uplaćen u fond iz koga će se kasnije ulagati u sportsku infrastrukturu. Deo od te sume mogao bi da pripadne i lokalnim samoupravama, koje će, takođe, morati da taj novac ulože u sportske objekte.

"Privatizacija nije čarobni štapić i ona sama po sebi ne rešava probleme finansiranja sporta. Trenutno, ipak, nema alternative, a svakako je bolje da, umesto da stvari ostanu u sadašnjem stanju, bude poznat vlasnik kluba, a samim tim i onaj koji nosi odgovornost", ocenila je Samardžić-Markovićeva.

Predlogom nacrta Zakona o sportu budući akcionari klubova obavezaće se da obezbede kontinuitet delatnosti i ne menjaju namenu sportskih objekata.

S druge strane, onemogućeno je sticanje vlasništva putem konverzije duga u ulog. To znači da oni kojima određeni klub duguje novac neće moći da to iskoriste kao osnov za zahtev da im se dodele akcije tog sportskog kolektiva.

Samardžić-Markovićeva je navela i da će u proces privatizacije moći da uđu svi klubovi, a da će to morati oni koji imaju 51 odsto sportista-seniora pod profesionalnim ugovorima. Oni koji tu obavezu ne budu ispunili na vreme, biće brisani iz odgovarajućih registara.

"Pravnu formu klubovi će promeniti u akcionarsko društvo", dodala je Samardžić-Markovićeva, ali je kazala i da je danas iznet samo predlog nacrta zakona, tako da još ima vremena za korekcije.

Problem će biti i procena vrednosti klubova, koja će se raditi na osnovu stanja na dan 31. decembra 2008. godine.

Inače, klubovi koji su većinski u društvenom vlasništvu biće privatizovani prema već postojećem Zakonu o privatizaciji. Retki, uglavnom skorije formirani klubovi, već su većinski u privatnom vlasništvu, pa tu i nema posla za državu.

Pogledajte još