Poštovati zaključke Londonske konferencije

NOVI SAD, 26. avgusta 2012. (Beta) - Nevladina organizacija Vojvodjanski klub podsetila je da se u nedelju navršilo 20 godina od Londonske mirovne konferencije, na kojoj je Srbija obavezana da Vojvodini vrati sva ustavna prava koja joj je oduzeo Miloševićev režim.

Vojvodjanski klub je u saopštenju za javnost naveo da je sedam od osam republika i pokrajina bivše SFRJ u medjuvemenu steklo nezavisnost i ocenio da je jedino pitanje Vojvodine ostalo nerešeno.

Na medjunarodnoj konferenciji o bivšoj Jugoslaviji održanoj Londonu od 26. do 28. avgusta 1992. godine, Srbija i Crna Gora obavezale su se da će obustaviti intervenciju preko granice sa Bosnom i Hercegovinom, da će gradjanima Kosova i Vojvodine vratiti sva gradjanska i ustavna prava i da će osigurati poštovanje gradjanskih prava stanovnicima Sandžaka.

U odlukama te mirovne konferencije zaključeno je da će Savet bezbednosti UN primeniti oštre sankcije prema Srbiji i Crnoj Gori, ukoliko ne ispune preuzete obaveze na delu i na rečima.

Na toj konferenciji učestvovali su generalni sekretar UN, predstavnici pet stalnih članica Saveta bezbednosti, 12 država Evropske zajednice, kao i SR Jugoslavije (Srbije i Crne Gore), četiri bivše jugoslovenske republike, susednih zemalja, kao i Kanade, Japana, Turske, Saudijske Arabije, OEBS-a, Konferencije islamskih zemalja, Medjunarodnog Crvenog krsta i drugi.

Vojvodjanski klub je u saopštenju za javnost ponovio zalaganje da se donese novi Ustav Srbije, kao i da se Srbija uredi kao federalna država, sastavljena od Republike Srbije i Republike Vojvodine.

Pogledajte još