fbpx

Kiša smirila plamen, još ima prizemne vatre

Pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije Boban Stevanović je rekao da su avion "iljušin" i ruska letelica "berijev 200" koja je juče doletela u Srbiju, angažovani na gašenju požara u rejonu Tare. Stevanović je rekao da "iljušin" može da ponese više od 40 tona vode i da je ispusti ođednom ili separatno, i naveo da je "berijev 200" juče i danas imao pet naleta u gašenju požara u rejonu Čačka. On je kazao da su kritične tačke na području Srbije i u rejonu Zaovine na Tari i u predelu Vrške čuke.

Prema rečima Stevanovića, na Vrškoj čuki požarom je zahvaćeno oko 300 hektara u dužini od 12 kilometara i na tom delu nalaze se vatrogasno-spasilačke ekipe iz čitave Srbije koje rade na lokalizaciji vatre. Ostali požari u Srbiji su pod manjom ili većom apsolutnom kontrolom, naveo je Stevanović.

Predstavnik ruskog Ministarstva za vanredne situacije u oblasti međunarodne saradnje Vladimir Kudrjavcev je rekao da će ruski helikopter "kamov K-32", koji se nalazi u Srbiji, pomoći u gašenju požara u Bosni i Hercegovini. On je podsetio da je zajednički rusko-srpski humanitarni centar sa sedištem u Nišu za delovanje u varednim situacijama formiran sa ciljem da se deluje u celom regionu jugoistočne Evrope, a ne samo u Srbiji. Kako je BiH uptila zahtev za pomoć u gašenju požara, tamo će biti upućen helikopter "kamov K-32", koji se u Srbiji nalazi od 7. avgusta, kazao je Kudrjavcev. Kudrjačev je rekao da zajedničkim delovanjem mogu biti rešeni svi problemi u sitaucijama kada treba reagovati.

Predstavnik Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije Sergej Arbuzov je rekao da će "iljušinom" delovati na najkritičnijim tačkama u Srbiji i da će preduzeti sve mere na lokalizaciji i gašenju požara.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.