Lokalizovan požar na Tari, komisija zaseda o šteti

Ministarka za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu Verica Kalanović jutros je u Jutarnjem programu Radio-televizije Srbije najavljujući sednicu Komisije za procenu štete rekla da Vlada Srbije ima sredstva za saniranje štete nastale od požara i na svaki zahtev Komisije moći će da odgovori i opštinama opredeli neophodna sredstva. Ministarka je navela da je na čelu Komisije ministar poljoprivrede Goran Knežević, a da je ona njegova zamenica.

"Građani mogu da budu potpuno mirni. Postoje sredstva koja ce ova vlada da opredeli za oštecena područja",
rekla je Kalanović.

"Ne mogu da kažem koliko ce biti potrebno novca po pojedinim opština. Niko u ovom trenutku ne zna, jer negde još nisu ugašeni požari. Tek kada se ugase požari komisija može da proceni štetu", navela je ministarka.

Kalanović je dodala da sigurno nece apsolutno sva materijalna šteta biti sanirana, ali ce moci da se pomogne oko obnove kuca, pomocnih objekata, mehanizacije, nabavke hrane za stoku, a bice obezbeden i novac da u narednim danima ošteceni mogu da kupe šta im treba. Ona je rekla i da će predložiti da vlada izdvoji 5,5 miliona dinara za sanaciju šteta od požara u Čačku.

"Komisija za procenu štete u Čačku poslala je zahtev za 5,5 miliona dinara. Ja ću predložiti da se ta sredstva opredele, jer sam i lično videla razmere štete od požara", rekla je Kalanović. Ona je precizirala da će komisija danas uputiti pomoć onima koji su sagledali šta je to hitno i uputili zahteve, i dodala da će u Bajinoj Bašti i u drugim opštinama procena štete moći da bude urađena tek kada požari budu potpuno ugašeni. Ministarka Kalanović je istakla da će građani, uprkos teškoj situaciji, dobiti pomoć koja im pripada u slučaju elementarnih nepogoda, jer, kako je rekla, u budžetu postoje tačno opredeljena sredstva za ovakve situacije.

Premijer Ivica Dačić, koji je juče obišao ugrožena područja na Tari, istakao da je najvažnije da nema ljudskih žrtava, ali da je materijalna šteta velika. On je za danas najavio sednicu Komisije za utvrđivanje štete na područjima zahvaćenim požarom ističući da će šteta biti nadokanađena.

"Svima će šteta biti nadoknađena, kao što je to bilo i u slučaju suše", istakao je Dačić.

Tanjug

Pogledajte još