Pelević: Napuštam SNS zbog Kosova

"Mi smo oštro kritikovali sporazume Beograda i Prištine, govorili smo i da ne znamo šta u njima piše. Kad smo saznali, odlučili smo, izgleda, da ćemo ih prihvatiti. To znači da priznajemo nezavisnost Kosova, de fakto", rekao je Pelević za "Politiku" od utorka.

"Niko od nas ne traži formalno priznanje, niti je to potrebno, ali oni žele primenu sporazuma, kojima Srbija, praktično, priznaje granice, carinu, nadležnosti vrhovnog suda Kosova, njihove registracije, bez fusnote na međunarodnim skupovima..."
, naveo je Pelević.

On je kazao da su razlozi za odlazak iz SNS i kadrovska rešenja u vladi i da je za njega neprihvatljivo da u vladi budu Mlađan Dinkić, Sulejman Ugljani, Alisa Marić, kao i da bude u istoj stranci sa bivšim radikalom Aleksandrom Martinovićem. Pelević je dodao i da mu, kao članu Odbora za Kosovo i Metohiju, niko nije rekao da će Aleksandar Vulin biti šef Kancelarije.

Na konstataciju da bi oni mogli reći da je nezadovoljan jer nije dobio nikakvu funkciju, Pelević je odgovorio: "Aleksandar Vučić će potvrditi, ako je pošten i ako mi je i dalje prijatelj, da sam mu rekao, kad je bilo izvesno da ćemo formirati vladu, da ne želim nikakvu funkciju, osim da budem poslanik i član skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju".

Tanjug

Pogledajte još