U Iraku pogubljena 21 osoba

"Odlukom ministarstva pravde juče je pogubljena 21 osoba zbog terorističkih aktivosti. Među njima su tri žene", navodi se u saopštenju Hajdara el-Sadija.

U Iraku je ove godine pogubljeno više desetina ljudi koji su prethodno proglašeni krivima za terorizam i kriminalne aktivnosti zbog čega je oštro reagovalo više medjunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava, među kojima i Amnesti internešnel (Amnesty international).

Sekretar bivšeg iračkog predsednika Sadama Huseina, Abed Hmud, koji je uhapšen 2003. godine i osudjen na smrt, pogubljen je prošlog juna.

Visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj i Amnesti internešnel izrazili su pre nekoliko meseci duboku zabrinutost zbog smrtnih presuda i pozvali vladu Iraka da na te kazne uvede moratorijum.

Prema iračkom ustavu, Predsednički savet, koji čine predsednik države Džalal Talabani i dva potpredsednika Tarek el Hašemi i Kodeir el Kuzai, treba da ratifikuju smrtne presude, čime se dozvoljava sprovodjenje smrtne kazne vešanjem. Talabani, koji je Kurd, već duže vreme se izjašnjava kao protivnik smrtne kazne, a trenutno se nalazi u inostranstvu na lečenju.

BAGDAD, 28. avgusta 2012. (Beta-AFP)

Pogledajte još