Kako izbeći nepoželjne na Fejsbuku?

U slučaju da lajkate stranicu, na vašem će se zidu redovno prikazivati novi sadržaji sa stranica koje vam se sviđaju kao i onoga što objave vaši prijatelji i rođaci. S obzirom na to da je uvođenjem Timelinea nastao priličan haos, odlučili smo malo da vam olakšamo snalaženje u novonastaloj situaciji:

Kreiranje liste

Ponekad se na Facebook spojite kako biste na jednom mjestu dobili svež pregled novih vesti, a ponekad poželite proveriti kako je prošla sinoćnji žurka vaših prijatelja. Facebook se potrudio pojednostavniti nam praćenje nama dragih osoba, stoga je kreirao "Close Friends" (bliski prijatelji) listu te "Acquaintance" (poznanik) listu prijatelja. Tako će vam se objave bliskih prijatelja prikazivati češće, a poznanika ređe, osim u slučaju nečeg "velikog" poput veridbe. Ova vam opcija stoji s leve strane profila pod "favoritima".

Blokiranje

Na taj način možete ograničiti s kim ćete podeliti neke lične stvari, onemogućiti roditeljima da vide slike s prijateljicinog razuzdanog rođendana. Tu ćete opciju naći u postavkama privatnosti pod "upravljaj blokiranjem".

Kontroliši ono što vide drugi

To što je Facebook javan, ne znači da mora biti i vaš profil. Postoji opcija "prilagođeno" koja vam omogućava da svaki svoj detalj sa Timelinea odlučite s kim ćete ga deliti (samo prijatelji, svi, samo vi i slično). Ako ste dobili bolji posao i želite da to znaju apsolutno svi, slobodno promenite opciju o deljenju dotične objave, a ako pak želite neke stvari zadržati samo za sebe - za to takođe postoji posebna opcija.

Izvor: index.hr

Pogledajte još