Suve šljive umesto masnoća

Iskusni kuvari koriste suve šljive kako bi smanjili sadržaj masti i kalorijsku vrednost poslastica. Pire od suvih šljiva može zameniti maslac, ulje ilil margarin i to bez žrtvovanja punog ukusa koji dolazi od masti.

Kako bi zamenili mast sa suvim šljivama
, uzmite 25 suvih šljiva bez koščica, stavite ih u blender, dodajte šest kašika vode i izmiksajte. Jednu kašiku masnoće zamenite jednom kašikom pirea od šljiva.

Suve šljive sadrže brojne važne nutrijente uključujući kalijum, magnezijum i bor pa imaju visoku antioksidativnu aktivnost zbog čega se i veruje da imaju tako povoljan učinak na zdravlje.

Osim što antioksidansi iz suvih šljiva štite naše telesne strukture korisni su i pri konzerviranju prehrambenih proizvoda. Teksaški naučnici eksperimentisali su sa suvim šljivama i šljivinim sokom u različitim vrstama mesnih proizvoda kao što su prethodno kuvane svinjske kobasice, pečena govedina i šunka. Otkrili su da najbolje antioksidativno delovanje suve šljive imaju u prethodno skuvanim i neusoljenim proizvodima kao što su kobasice i pečena govedina.

Pogledajte još