Kokain iz bubamare

U "operaciji Ciklon" španska policija je uhapsila 11 osoba zbog šverca 600 kilograma kokaina namenjenog španskom tržištu, koji je brodom prebačen iz Južne Amerike. Kao lider grupe označen je izvesni Zoran Matijević, francuski državljanin srpskog porekla, koji ima licencu FIFA kao agent igrača, a ranije je radio kao menadžer Nice. 

Pored osam Španaca, Peruanaca, tu je i Predrag Stanković, nekadašnji prvotimac Crvene zvezde, koji se na "Marakani" proslavio u meču sa Barselonom kada je u džep stavio Ronaldinja. Vest o hapšenju u sredu je odjeknula kao grom iz vedra neba. Informacija španske novinske agencije Efe zbunila je čitavu javnost: - dva agenta FIFA, od kojih je jedan Zoran Vekić, upleteni su u ovu aferu, kao i više sadašnjih ili bivših fudbalera Rajo Valjekana i Poliehida. Ali, ispostavilo se da je Vekić greškom ubačen u vest,  da pravo ime osumnjičenog organizatora jeste Zoran, ali se preziva Matijević. 

Policija je saopštila da od sredine 2008. godine u okviru "operacije Ciklon" prati aktivnost ove grupe koja je pokušala da u jednom kontejneru prošvercuje 600 kilograma kokaina namenjenog tržištu u Madridu. Policijski izvori kažu da među 11 uhapšenih većina nema kriminalne dosijee, odnosno da su do sada bili "čisti" koristeći svoja zvanična zanimanja za nelegalne poslove. Prema policijskim izvorima, pomenuti Zoran Matijević je, pod okriljem svoje zvanične aktivnosti fudbalskog menadžera, često putovao u 
Južnu Ameriku. U vestima od četvrtka, koje ipak treba primiti sa dozom rezerve, kao jedan od osumnjičenih pominje se i Predrag Stanković, nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, Erkulesa i Badahoza. Navodno, Matijević je bio "njegov čovek od poverenja". Među osumnjičenima su još Karlos de la Vega, fudbaler Rajo Valjekana, Pablo Akosta koji radi kao agent fudbalera. U saopštenjima se pominju i dve osobe samo sa inicijalima F.S. i R.D. koji bi u Madridu  preuzeli drogu. 

Roba je pre dvadeset dana utovarena u Buenos Ajresu i preko Tangera (Maroko) i Algesirasa (Kadiz) stigla u Španiju, ali uveliko pod prismotrom policije. Droga je bila kamuflirana u 45 paketa ukupne težine 600 kilograma a procenjena je na 70 miliona evra. LIČNA KARTA Ime i prezime: Predrag Stanković rođen 17. 9. 1968. u Leskovcu karijera: OFK Beograd (1988-1991), Zemun (1992-1994), Crvena zvezda (1995-1996), Erkules (Španija, 1996-2000), Merida (Španija 2000-2001). 

Tražiću 10 miliona evra

Zoran Vekić, jedan od najcenjenijih menadžera FIFA, rešio je da tuži nacionalnu agenciju Španije EFE koja je pustila vest da je uhapšen zbog trgovine kokainom. - Agencija EFE mi je napravila haos i to neće moći tako da prođe - kaže Vekić.- Tražiću odštetu od 10 miliona evra! Vekić, nekadašnji napadač OFK Beograda, koji više od dve decenije živi i radi u Španiji, objasnio je šta mu se sve dogodilo minule srede. - Bio sam na utakmici Real Madrid - Liverpul kada mi se usijao telefon - navodi Vekić. - Evo, mobilni je "pun": 94 poruke su mi stigle te noći. 

Ono što je najgore, kada EFE nešto objavi, njima se veruje jer su u 99 odsto slučajeva u pravu. Trebalo je sve to izdržati, javljao sam se porodici, prijateljima, morao sam da objašnjavam da sam na stadionu "Santjago Bernabeu",a ne u zatvoru. Do četiri časa ujutru Vekić je gostovao na televizijama, radio stanicama... Pa, kako je to imenu Zoran odmah dodato Vekić? - Godinama sam u Španiji, pa da ne kažem da sam baš najpoznatiji, ali sam sigurno jedan od najstarijih menadžera sa licencom FIFA - objašnjava Vekić. - I kako se pisalo da je uhapšen menadžer FIFA Zoran, a nisu odmah imali prezime, oni su mene postavili na stub srama. I zato će morati da plate. - Vekić ne poznaje Zorana Matijevića... - Ne, zaista ne znam čoveka. 


Večernje novosti

Pogledajte još