Oslikane stolice- humanitarna aukcija

Umetnost i humanost, i Olja Ivanjicki, Mirjana Bobić-Mojsilović, Jelena Blečić, tri lepe, slavne, popularne, savremene i uvek aktuelne žene i danas su bile u žiži interesovanja kako medija, tako i publike (što one koja je došla sa namerom da proprate i učestvuju u ovom velikom događaju, što onih „slučajnih“ šoping-prolaznika koji su imali, eto slučajno, sreću da sve ovo vide). 

Magazin "Casaviva", kompanija "Attica Media", Delta City i Skupština Beograda organizovali su humanitarnu akciju oslikavanja stolica visokih četiri metra, koje će potom biti izložene u "Delta sitiju" do subote, 14. marta kada se završava javna aukcija, a prihod od prodaje namenjen je za nabavku opreme koja će povećati bezbednost u beogradskim vrtićima. Ovom lepom i humanom događaju imali smo čast  da prisustvujemo i nadamo se da će do kraja sve proći kako je i počelo tog lepog petka, 27. februara  2009. godine.

Umetnice su se iskreno i što se kaže punog srca prihvatile da daju svoj doprinos ovom događaju. Prvo što sam primetio, a što je gotovo neverovatno, je da su sve tri došle tačno na vreme (što baš i nije neka osobina lepšeg pola) i svaka im čast za taj gest. Zatim su osmotrile svoje stolice na kojima će iskazati likovnim elementima svoje emocije, pogledale pribor i materijal (četke, valjke, sprejeve, boje...), malo popričale jedna sa drugom i sa organizatorima i počele da slikaju... 

Olja Ivanjicki u svom stilu (na već narandžastoj podlozi kojom je obojena stolica) osetila je potrebu da doda što veći kontrast pa je površine nogu od stolica oslikala naizmenično crno i belo (a možda i navija za šampiona, a naslikano veliko lice je sakrila ispod sedišta-plafona stolice, tako da ko želi da vidi „lice stolice“ i njene tajne i tajnovite poglede i šaputanja mora da se podvuče ispod. Taj deo mi je nekako bio i najzanimljiviji, to je deo stolice koji najmanje primećujemo, skroz je zapostavljen, vidi se samo kad u kafanama prave fajront. Olja je fantastično osetila taj momenat nepravednog zapostavljanja ove površine, a ona na sve gleda kao na površinu za sliku-slikarsku površinu. 

Mirjana Bobić-Mojsilović se odlučila za književnost u svedenom obliku-plava slova, mekani oblaci, i šareni lilihip na žutoj podlozi-veselo i poput pesme ili ilustracije za decu. Može se reći da je direktno ali uz elegantnu slobodu u postupku odgovorila na zadatu temu. Krajnje primereno u najpozitivnijem značenju te reči oslikana-ispisana stolica koja se mora svakom svideti, jednostavno privlačna svojom iskrenom na neki način autobigrafskom pričom. I kada budemo čitali Mirjaninu stolicu kao što čitamo njene knjige spoznaćemo život iz ugla borca za dobrotu, lepotu i sreću ma gde ona bila i ma kako se zvala. 

Jelena Blečić slikarka koja je i pre slikala po „stvarima“ (setimo se samo izložbe sa oslikanim mercedesom) na zelenoj stolici intervenisala je svojim aplikacijama i sve zajedno naslovila „Dotaći sunce“. Svedeno i jednostavno sa jasnom idejom o stolici ne samo kao upotrebnom predmetu, već i kao skulpturalnom obliku primenjenom u svakodnevnom životu, sa svim karakteristikama koje nosi i pokazuje, i sa neverovatnim rasponom lepota koje je moguće videti u jednoj tako „običnoj“ stvari. Sve velike stvari su u suštini jednostavne i u toj svedenosti u težnji ka jednostavnosti je i veličina umetnosti. Tu, u toj poetici, se pronašla i u njoj se kreće Jelena, a kreće se elegantno, prirodno opušteno i sa neopisivom lakoćom.
"Casaviva", čiji je prvi broj izašao iz štampe 1973. godine u Italiji, prati svetske trendove u dizajnu enterijera i arhitekturi.

"Attica Media" godinama uspešno organizuje humanitarne akcije namenjene pomoći najmlađima, a najpoznatija je bila akcija za doniranje poklona za porodilje i bebe u GAK “Narodni front”.

Javna licitacija za sve koji su zainteresovani da pomognu bezbednosti naših najmlađih  traje od 27. februara do 14. marta, a zainteresovani mogu da se jave na telefon 011/265 3271, ili svoju ponudu mogu dostaviti na casaviva@atticamedia.rs 

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još