Zdrava hrana koju moraš izbegavati pre vežbanja

1. SEMENKE LANA
Iako su odličan saveznik u mršavljenju, semenke lana su pune vlakana koja mogu da izazovu gasove i nadutost što i te kako može da vam smeta tokom vežbanja. Zato dva sata pre i posle vežbanja izbegavajte hranu bogatu vlaknima.

Osim semenki lana, nemojte jesti ni mekinje ni hleb bogat vlaknima, a slobodno pre vežbanja pojedite kombinaciju belančevina i ugljenih hidrata koji će vas napuniti energijom.

2. HUMUS
Gusti bliskoistočni sos od pasiranih leblebija obožavaju mnogi, ali ovu egzotičnu hranu takođe nije preporučljivo konzumirati pre vežbanja.

Hrana koja se bazira na zrnevlju, poput hummusa, puna je nesvarljivih ugljenih hidrata koji mogu da izazovu neprijatne gasove i nadutost.

3. NEZRELE BANANE
Banane su sjajan izbor pre vežbanja, ali samo one potpuno zrele! Nezrelo voće, generalno, treba izbegavati pre vežbanja jer će vas krajnje neprijatno naduvati. Izaberite bananu koja nema nimalo zelenog na kori i peteljci, a najzrelija, i time najbolja, je ona koja ima braon tačke. 

U tom stepenu sazrevanja šećer iz banane najlakše se apsorbuje, dok je sve pre teže za varenje jer se skrob još nije pretvorio u šećer.

4. MEKSIČKA HRANA
Hrana začinjena jakim začinima generalno pomaže u sagorevanju kalorija, ali neće vam pomoći da ih sagorite tokom vežbanja ako je jedete najmanje dva sata pre. Iako je zdrava, meksička ili kineska hrana može da izazove gorušicu koja će vas ometati dok vežbate

5. TVRDO KUVANA JAJA
Ona su odličan izvor nemasnih belančevina, ali tvrdo kuvana jaja ne sadrže ugljene hidrate koji telu daju energiju. Pored toga, njihovi proteini dugo ostaju u želucu i treba im dosta vremena da se razgrade što može da vas uspori u vežbanju i učini vas tromim.

Pogledajte još