USPRS u jednodnevnom štrajku upozorenja

BEOGRAD, 29. avgusta 2012. (Beta) - Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) održaće prvog dana škole, 3. septembra, jednodnevni štrajk upozorenja i skup članstva u podne na beogradskom Trgu Nikole Pašića, najavio je u sredu predsednik sindikata Dragan Matijević.

Prvog dana nove školske godine oko 30.000 radnika, članova USPRS, u oko 700 škla u Srbiji neće držati časove, a samo će učiteljice iz prvog razreda primiti prvake, kazao je Matijević agenciji Beta i istakao da razlog štrajka nije isključivo loš položaj prosvetnih radnika, već "katastrofalno stanje u prosveti".

"Ne želimo da ljudi misle da mi štrajukjemo samo zbog plata. Štrajkujemo zato što Srbija ima najmanje ulaganje u prosvetu u Evropi i zbog toga što u 21. veku u Srbiji postoje škole bez toaleta, fiskulturnih sala i školskog dvorišta", naglasio je on.

Matijević je podsetio da je taj sindikat zatražio da naredne godine plate u prosveti budu 30 odsto veće od prosečne zarade u Srbije, što prosvetnim radnicima, prema njegovim rečima, pripada, pošto su najobrazovaniji kadar u državi.

"Kako sada stvari stoje, prosečna plata u Srbiji je 42.000, a u prosveti 37.000 dinara. Tražili smo da se to koriguje, ali ministar finansija nam je kazao da možemo da dobijemo povišicu od dva odsto u oktobru i isto toliko u aprilu", rekao je on.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije istakao je da njegov sindikat nikako ne može da prihvati jucerašnju ponudu vlade jer bi to bilo, kako je objasnio, "sindikalno samoubistvo".

Pogledajte još