Oslobođen i prvooptuženi za zločin kod Knina

Drlja je u pritvoru proveo dve i po godine, a prethodno je sud početkom jula ove godine ukinuo pritvor i drugooptuženom Boži Krajini, koji je takođe u zatvoru proveo 30 meseci.

Sudsko veće prihvatilo je na današnjem ročištu zahtev odbrane Drlje koja tvrdi da je iz dosadašnjeg postupka dovedena u pitanje osnovana sumnja da je on počinio zločin.

Iako se tužilaštvo protivilo Drljinom puštanju na slobodu, sudsko veće je zaključilo da je "donekle poljuljan kvalitet sumnje protiv Drlje", te da osnovana sumnja nije takvog kvaliteta da bi dozvoljavala produženje pritvora.

Zbog različih svedočenja danas je pred sudom trebalo da se suoče trojica bivših pripadnika specijalne policije, ali se dvojica pozvanih nisu odazvali pozivu suda. Suđenje se nastavlja 25. septembra.

Pred Županijskim sudom u Zagrebu krajem novembra 2011. godine počelo je sudjenje bivšim pripadnicima antiterorističke policijske jedinice Lučko za ratni zločin nad srpskim civilima u selu Grubori kod Knina posle akcije Oluja 1995.

U tom slučaju bio je optužen i Igor Beneta čije je telo 2011. godine pronađeno obešeno u šumi na području Zadra, ali je policija tek pet meseci kasnije utvrdila njegov identitet.

Iako je unutrašnjom kontrolom MUP-a utvrđeno da je Beneta počinio samoubistvo, u javnosti se nagadja da je ubijen kako ne bi svedočio protiv saboraca o čemu su u medijima govorili i neki njegovi prijatelji.

ZAGREB, 29. avgusta 2012. (Beta)

Pogledajte još