Trijumfom u Dubaiju Đoković osvojio 12. tutulu u karijeri

BEOGRAD, 28. februara 2009. (Beta-Fonet (old_image)) - Srpski teniser Novak Đoković osvojio je 12. titulu u karijeri pošto je u finalu turnira u Dubaiju savladao Španca Davida Ferera sa 2:0 po setovima (7:5, 6:3).

U prvih pet gemova prvog seta oba tenisera sigurnim servisima nisu dozvolila protivniku da dođe do prilike za brejk, ali su do kraja seta čak pet puta oduzeli servis rivalu.

U šestom gemu Đoković, koji je bio prvi nosilac na turniru, iskoristio je prvu brejk šansu u meču i sigurnim udarcima sa osnovne linije poveo sa 4:2.

Ferer, trenutno 14. teniser na ATP listi, u narednom, sedmom gemu, koristi slabiji servis Đokovića i svoju prvu brejk loptu i smanjuje rezultat na 4:3. U osmom gemu, Đoković ponovo pravi brejk, ali u naredna dva Španac bez uzgubljenog poena izjednačava rezultat na 5:5.

Pobednik prvog seta rešen je u 12. gemu kada je Đoković po treći put napravio brejk i iskoristivši drugu set loptu posle 52 minuta dobio je taj deo igre sa 7:5.

Na početku drugog seta srpski teniser je poveo sa 3:0, oduzevši Fereru servis u drugom gemu. Španac je u sedmom gemu uspeo da oduzme servis Đokoviću i smanji rezultat na 4:3, ali je treći teniser sveta u narednom gemu vratio brejk i poveo sa 5:3.

U devetom gemu drugog seta Ferer je imao šansu da se vrati u meč, ali nije iskoristio brejk priliku, pa je posle jednog sata i 36 minuta igre Đoković iskoristio prvu meč loptu i dobio drugi set sa 6:3.

To je Đokoviću prva titula u 2009. godini, a došla je posle poraza u finalu turnira u Marseju od Francuza Žoa Vilfreda Conge.

"Ovo je veoma važna titula. Nisam počeo ovu godinu na način kakav sam želeo i na način na koji su ljudi očekivali od mene. Promenio sam reket, što je bilo rizično", rekao je Đoković posle meča.

Prema njegovim rečima, kako je sezona odmicala tako se sve više navikavao na novi reket i osećao bolje na terenu.

"Trudim se da se oslobodim pritiska koji imam i samo igram tenis kao što sam igrao u prvoj polovini 2008. godine. Ako uspem u tome, mislim da ću biti prilično uspešan", rekao je Đoković.

Teniser Srbije istakao je da je imao i sreće u finalu turnira u Dubaiju.

"Znao sam da imam šanse na njegov servis sve vreme, jer sam dobro vraćao i da treba da se koncentrišem na svoj servis. Igrao sam dobro, posebno u finišu, kod poslednjeg poena", rekao je Đoković.

Ferer je priznao da je Đoković igrao bolje od njega i da je bio veoma fokusiran ne meč.

"Igrao sam dobro i srećan sam zbog toga, ali možda je razlog pobede u tome što je on bolji teniser od mene. On je zaista brz i bolje servira u važnim trenucima. U servisima je ključ i jedina razlika", rekao je Ferer.

Turnir u Dubaiju igrao se za ukupni nagradni fond od 2.233.000 dolara, a Đokoviću je pripalo 383.000 dolara i 500 ATP poena.

Đoković će narednog vikenda predvoditi Dejvis kup reperezentaciju Srbije u meču prvog kola Svetske grupe tog takmičenja protiv Španije u Benidormu.

Pogledajte još