Ministar naložio: I muškarci da sede dok piške!

Stiven Šen je ministar za zaštitu životne sredine Tajvana koji je svoj posao shvatio veoma ozbiljno i, rekli bismo, sveobuhvatno. Na kraju, i toaleti su deo životne sredine, zar ne?

On je rešio da iskoreni pojavu urinom isprskanih daski na WC šoljama u toaletima shvatajući higijenske probleme i posledice koje mogu da imaju po zdravlje, pa je u tom smilsu predložio da bi i muškarci trebalo da sede dok uriniraju.

I ne samo to, ministar je ukazao i na svoj lični primer, budući da on sam isključivo sedi na WC šolji, bez obzira na vrstu nužde, piše "Blic".

Stiven Šen ima i podršku kolega iz sanitarne inspekcije koji naglašavaju da to ne bi bila novina u njihovom delokrugu rada jer takve preporuke postoje već u Švedskoj i Japanu, u kome je zabeleženo da čak 30 odsto muškaraca sedi u momentima kad muškarci obično stoje.

Tajvanski ministar je pokrenuo pravu kampanju u svojoj zemlji koja je, očekivano, naišala na veliko odobravanje Tajlanđanki , ali i na veliki otpor "inkriminisanih" korisnika WC-a koji ne žele da menjaju svoje mukotrpno sticano evolucijsko nasleđe.

Hoće li ministarova biti poslednja - sumnjamo. Ali ako bi na svoju naredbu usvojio amandman koji mi predlažemo, a to je da se novčano kazni svaki muškarac koji za sobom ne očisti "uneređenu" WC šolju, možda bi stvari ipak izgledale drugačije.

Pogledajte još