Poslanici završili rad, a u petak o amandanima

BEOGRAD, 29. avgusta 2012. (Beta) - Poslanici Skupštine Srbije završili su u sredu raspravu u načelu o dopunama Zakona o vanparničnom postupku i o izmenama Zakona o javnom beležništvu, dok će u petak, 31. avgusta, raspravljati o amandamnima na ta dva zakona.

Skupština Srbije je danas počela raspravu o ova dva zakona čije su dopune i izmene predložili poslanici Srpske napredne stranke.

Izmenama Zakona o javnom belezništvu predlaže se odlaganje početka primene tog zakona za mart iduće godine jer, kako su naveli predlagači izmena zakona, nije moguće do septembra obezbediti uslove za njegovu primenu.

Poslanica Demokratske stranke i bivša ministarka pravde Snežana Malović optužila je danas poslanike Srpske napredne stranke za plagijat jer su, kako je navela, predložili kao svoj tekst dopuna Zakona o vanparničnom postupku koji je ranije podnelo Ministarstvo pravde.

Pojedini poslanici opozicije danas su kritikovali predložene dopune Zakona o vanparničnom postupku, navodeći da je podložan zloupotrebama jer predvidja upis u matične knjige rodjenih "pravno nevidljivim osobama" samo uz prisustvo dva svedoka.

Dopunama Zakona o vanparničnom postupku predložen je poseban postupak za donošenje isprave o činjenici rodjenja koja bi bila osnov za upis ljudi bez ličnih dokumenata u matičnu knjigu rodjenih.

Pogledajte još