Ban kritikovao stanje ljudskih prava u Iranu

"Razgovarali smo kako UN mogu zajednički sa Iranom da rade na unapređenju situacije s ljudskim pravima. Ozbiljno smo zabrinuti zbog zloupotreba i kršenja ljudskih prava u ovoj zemlji", rekao je Ban na konferenciji za novinare, dok je pored njega sedeo predsednik iranskog parlamenta Ali Laridžani.

Ban bi tokom posete Teheranu takođe mogao da pokrene i osetljiva pitanja, poput zahteva nuklearnih inspektora UN da im bude omogućen veći pristup raznim mestima.

Iran poriče da radi na proizvodnji nuklearnog naoružanja, ali zapadne zemlje strahuju da je program obogaćivanja uranijuma Teherana zapravo rad na nuklearnim bojevim glavama.

Teheran namerava da iskoristi jednonedeljni sastanak pokreta 120 nesvrstanih zemalja za promociju svoje pozicije da je njegov nuklearni program u miroljubive svrhe, a da je obogaćivanje uranijuma koje sprovodi u skladu sa pravilima UN.

Ban je u sredu, takodje, naveo da će sa iranskim liderima razgovarati i o krizi u Siriji, imajući u vidu da je Teheran ostao jedan od snažnih saveznika režima Bašara el Asada.

TEHERAN, 30. avgusta 2012. (Beta-AP)

Pogledajte još