Vila Maska

Vila "Maska" je smeštena u jednoj divnoj zgradi na Vračaru, u Rankeovoj ulici. Urađena je na tri nivoa i njen enterijer nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Na prvom nivou se nalazi restoran, druga dva su predviđena za kafe-bar i klub. Ambijent je prijatan, ali i specifičan , sa mnogo zanimljivih detalja i ideja.

Sve što ovde vidite, od pepeljara, držača salveta, lampi, ogledala pa do nameštaja, koji je kombinacija nekoliko različitih stilova, možete kupiti, jer ovo mesto je i galerija. Ako budete koristili toalet, sigurni smo da nećete imati dilemu koji je namenjen za dame, a koji za jači pol.
Ukoliko ste se odlučili da probate neki od specijaliteta koje nude, spustite se stepeništem u najniži nivo vile. Ljubazno osoblje će vas sa osmehom dočekati i pomoći vam u izboru.

Mi smo obrok započeli cezar salatom koja se razlikuje od drugih u gradu. Serviraju je neuobičajeno sa pilećim medaljonima, koji se uvaljajani u brašno i susam, isprže na ražnjićima. Na dno tanjira se stavlja cezar dresing koji se priprema sa belim lukom, slatkom pavlakom, majonezom i peršunom. Ice berg sir se pokida i uz komadiće pečene slanine neobavezno pobaca. Ukoliko niste previše gladni ovo je sasvim dovoljno za čitav obrok. Cena joj je 520 dinara.

Kao glavno jelo imali smo prilike da probamo taljatu. Mladi kuvar nam je i za ovo objasnio ceo tok pripreme. Komad goveđeg mesa se pobiberi mrvljenim biberom i peče na grilu. Da bude srednje pečen dovoljno je 10 minuta. Biftek se seče, pa zatim vraća u prvobitan oblik. Stavljaju se listovi zelene salate, rukola, parmezan i tartufi. Grilovano povrće se služi kao prilog. Cene glavnih jela su od 980 do 1.280 dinara. Ukus taljate je najbolji uz francuski COTES DU RHONE iz 2006 godine.

Pice pripremaju na tradicionalni italijanski način u specijalnim pećima na drva. Da nas uvere kako to ipak daje neke drugačiji ukus, pripremili su nam jednu sa parma pršutom, paradajzom, bosiljkom i peršunom. Testo je pečeno ni previše ni premalo, a ukus je odličan. Cene pica su od 400 do 770 dinara.

Ovde možete doručkovati za 220 dinara i to omlete, razne sendviče, slane palačinke. Najpopularniji je sendvič "Maska" koji se pripema od lepinje ispečene na drva sa šunkom, kačkavaljem, kajmakom. Da doručak bude pravi možete umesto sokića poručiti jogurt.

Na meniju se nalaze i druga jela koja karakterišu mediteransku kuhinju: paste, lazanje i raznovrsne poslatice.
U karti pića osim vina, sokova, žestokih pića, imaju i koktel koji možete popiti samo ovde - austrian fly.

Svakog prvog četvrtka u mesecu možete uživati u muzici Tanje Jovićević.

Tekst: Marija Milenković
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još