Sveže ceđeni sokovi protiv toksina

Sveži sokovi od voća i povrća mogu da pomognu da na brzinu pročistite organizam i skinete par kilograma. Ali, nikako se nemojte "zaletati" i ambiciozno planirati da na ovom rigoroznom režimu ostanete duže od par dana, jer bi u suprotnom šteta mogla da bude veća od koristi.

Najbolje je da ovu dijetu držite tokom vikenda i to najduže dan-dva. To je i dovoljno da oslobodite organizam nagomilanih štetnih materija i otrova.

Osnovno pravilo je da dan započnete sveže ceđenim sokom agruma-limuna ili narandže. U čašu isceđenog soka dodajte dva decilitra mlake vode, promešajte i popijte.

Ova dijeta preporučuje se naročito osobama kod kojih je usporen metabolizam, jer spori metabolizam, loše varenje, neredovno pražnjenje creva, dovode do skupljanja toksina u organizmu i usporavanja eliminacije masnoća.

Limun u takvim slučajevida ima dobar efekat, naročito kada se uzima ujutru i tako podstiče izlučivanje žuči i priprema jetru, najznačajniju prirodnu laboratoriju da obavlja svoju funkciju.

Najbolje je da se za dijetu pripremite unapred i kupite dovoljno voća. Poželjno je da sok popijete odmah pošto ga iscedite, ali možete već ujutru da pripremite čitavu dozu za taj dan. Ako vam je to previše komplikovano, možete da pripremite sokove unapred, ali bi u tom slučaju trebalo da znate da se tako gubi deo vitamina iz voća. Najpre vitamin C, koji oksidira na vazduhu.

Ko voli malo neobičnije kombinacije, umesto vode u isceđeni sok od voća može da doda nemasni jogurt ili mleko. Za sprovođenje ove dijete iako kratko traje potrebna je, ipak, jaka volja jer se tokom nje u organizam ne unosi ništa sem sokova, i eventualno biste supe od povrća, bez ikakvih dodataka ili začina.

Iako bi se pre ove dijete trebalo posavetovati sa lekarom, njeni kreatori ističu da su najznačajniji efekti ovog dijetetskog režima: smanjivanje pojave alergija i osetljivosti na neke vrste hrane, oslobađanje od pesticida, i raznih hemikalija, recimo, poreklom od lekova, koje se zadržavaju u masnom tkivu. Značajan je i učinak na sistem za varenje, koji se tokom ove dijete - odmara.Zato se ova dijeta i preporučuje naročito posle uzimanja obilja teške hrane.

Izvor: Novosti.rs

Pogledajte još