Sirijci izašli iz sale tokom Morsijevog govora

KAIRO, 30. avgusta 2012. (Beta-AFP) - Sirijska delegacija napustila je salu u kojoj se održava samit Pokreta nesvrstanih tokom govora egipatskog predsednika Mohameda Morsija koji je nazvao sirijski režim "represivnim", prenela je u četvrtak egipatska novinska agencija MENA.

Morsi, prvi civilni predsednik izabran u Egiptu posle narodne pobune u kojoj je svrgnut režim Hosnija Mubaraka, ukazao je u svom govoru u Teheranu na značaj "arapskog proleća", u kome je on došao na vlast i koje je podstaklo i gradjanski rat u Siriji.

"Revolucija u Egiptu bila je stub arapskog proleća, počela je nekoliko dana posle (revolucije) u Tunisu, a usledili su Libija i Jemen i danas je revolucija u Siriji okrenuta protiv represivnog režima u toj zemlji", rekao je Morsi.

"Svi treba da izrazimo punu podršku borbi onih koji traže slobodu i pravdu u Siriji i da podržimo jasnu političku viziju koja se zalaže za mirni prenos vlasti na demokratski sistem", rekao je Morsi.

On je oštro kritikovao vladavinu sirijskog predsednika Bašara al Asada i rekao da svet ima "moralnu dužnost" da stane uz sirijski narod u njihovoj borbi "protiv represivnog režima koji je izgubio legitimitet".

Pogledajte još