Da li banane goje?

Kao i sve drugo voće, banana je niskokalorična namirnica koja je idealan doručak ili međuobrok. Izvrstan je izvor kalijuma, cinka, vitamina A, B, C i vlakana i lako se vari i duže zadržava osećaj sitosti.

Preterivanje u bilo kojoj hrani, pa tako i u bananama, može da dovede do nakupljanja kilograma. Banane sadrže manji deo vode nego ostalo voće, što znači više ugljenih hidrata, ne sadrže masnoće, ali sadrže šećer. Ako jedemo previše banana tokom dana, umesto da se pretvori u energiju, glikogen se skladišti u jetri i pretvara u mast, pa je zato važno da ne preterujemo u količini i da redovno vežbamo. Takođe, ne smemo da zanemarimo druge namirnice jer samo banane organizmu ne daju dovoljno hranljivih sastojaka, piše sajt "She"

Banane je najbolje jesti ujutro da bismo dobili dnevnu dozu energije, a dovoljno je pojesti dve do tri banane dnevno.

One su idealan obrok pre vežbanja, pa ih sportisti redovno koriste u svojoj ishrani. Najbolje je vežbati nakon doručka ili hodati ili trčati 15-ak minuta kako bi se sagorele masnoće.

Da vas banane ne bi gojile, ako ih redovno jedete, onda smanjite unos ostalog voća i namirnica koje sadrže puno šećera. Iako banane mogu da pomognu u mršavljenju jer su brzo zasite, za mršavljenje je ipak bolje jesti agrume koji pomažu u sagorevanju masnoća.

priredilia:

Pogledajte još