Klaus o evropskoj krizi

PRAG, 30. avgusta 2012. (Beta) - Češki predsednik Vaclav Klaus ocenio je tokom redovnog godišnjeg savetovanja čeških ambasadora u Pragu, da sadašnji razvoj u Evropi ne daje nadu za dobra rešenja, a medju osam trendova sa ozbiljnim posledicama po buduću Evropu naveo je i priznanje nezavisnosti Kosova.

"Uvek sam se borio protiv iluzija o kraju istorije i novoj evropskoj nirvani. Sadašnji razvoj koji ne daje nade za dobra rešenja to pokazuje više nego jasno", kazao je Klaus u obraćanju ambasadorima koje u celini objavljuje na svom sajtu predsednička kancelarija.

Češki predsednik je izdvojio osam glavnih trendova i pojava koje ostavljaju ili se tek mogu očekivati ozbiljne posledice na medjunarodnoj sceni, medju njima i to što je deo zemalja priznao nezavisnost Kosova.

Na prvom mestu, po njegovoj oceni, to je nesposobnost zemalja Evropske unije da racionalno reaguju na krizu i da zaustave produbljivanje deficita demokratije u Uniji.

Od medjunarodnih zbivanja Klaus je medju tih osam pojava izdvojio priznanje nezavisnosti Kosova i mere madjarskog parlamenta koje kako je kazao uznemiruju celu Srednju Evropu.

Problematično je prema oceni češkog predsednika i to što dotacije EU deformišu evropsko i domaća tržišta članica a takodje i činjenica da darežljivi evropski model socijalne države privlači izbeglice.

Klaus je ambasadore podsetio da je već davno upozoravao i na probleme koje će doneti stvaranje šengenskog prostora.

Pogledajte još