fbpx

U zdravstvu veća plata za dva odsto od oktobra

Ministri finansija i zdravlja, nakon sastanka s predstavnicima reprezentativnih sindikata, rekli su da plate zaposlenih u zdravstvu neće biti smanjivane, a primenom "kapitacione formule", kojom će se plate vrednovati po učinku i obimu posla, to povećanje bi za neke moglo da iznosi do dva odsto, a za neke i više od četiri odsto.

"Od 1. oktobra počeće se sa uvođenjem 'kapitacione formule' koja će značiti nagrađivanje po učinku, to nije velika suma, pa će neki primiti četiri odsto više, a niko neće primiti manje od postojeće plate", rekla je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović novinarima nakon sastanka.

Ona je objasnila da će dva odsto više imati svi oni koji nisu obuhvaćeni primenom "kapitacione formule", a koji rade u zdravstvenim službama, a od onih koji su obuhvaćeni "kapitacionom formulom", neki neće imati ništa, a neki će imati povećanje od četiri odsto. Ona je navela da očekuje da će se od aprila povećanje približiti procentu od 10 odsto.

Dejanovićeva je rekla da su današnji razgovori s predstavnicima sindikata imali i više nego povoljan rezultat.

"Postigli smo saglasanost o tome da i od malo, ako se pravilno distribuira, ljudi mogu imati minorno zadovoljstvo da bi obavljali funkciju koja je važna za građanje, odnosno pacijente",
kazala je ona.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao je da će povećanje plata zdravstvenih radnika u okviru rebalansa budžeta u oktobru i aprilu iznositi dva odsto i dodao da to ne znači da će za toliko porasti plata svim radnicima.

"Nekom će plata ostati ista, a nekom će porasti za više od četiri odsto, zavisno od učinka", rekao je Dinkić.

Ministar je najavio da će sledeće godine kada privreda izađe iz recesije i kada se smanji budžetski deficit ponovo razgovarati sa zaposlenima u zdravstvu kako bi se značajnije popravio njihov položaj.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, Granskog sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti "Nezavisnost" i Sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Oni su, kako su rekli, uglavnom, zadovoljni predlogom, a predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić rekao je da taj sindikat nije zadovoljan povećanjem od dva odsto, ali da je važno da je dogovoreno da se plate ne smanjuju.

Tanjug

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.