Prodat moskovski hotel Metropol

MOSKVA, 30. avgusta 2012. (Beta-AP) - Moskovski hotel Metropol, u kome je spavao kralj popa Majkl DŽekson, a Vladimir Iljič Lenjin držao boljševičke govore, prodat je u četvrtak za 275 miliona dolara.

Hotel, koji je tokom prethodnog veka bio svedok ekstrema ruskog života - od asketske revolucionarne revnosti do raskošnog pop uživanja, prodat je na aukciji koju je organizovala moskovska gradska vlada, u okviru svog programa privatizacije.

Početna cena bila je 272 miliona dolara, i očekivalo se da krajnja dostigne mnogo veću cifru.

Kupac Metropola je glavni ruski hotelski lanac Azimut, koji je ranije iznajmljivao taj hotel od moskovske vlade, prenose ruski mediji.

Hotel Metropol nalazi se u samom centru grada, na uglu izmedju Boljšog teatra i Crvenog trga, zbog čega je veoma primamljiv za turiste.

Šestospratno zdanje izgradjeno je u secesionističkom stilu, krivudavih linija, sa reljefima golišavih žena i ukrasima na fasadi od svetlo bojene majolike. Na delu fasade ispod krova nalazi se nekoliko mozaika, od kojih je najpoznatiji Mihaila Vrubelja "Princeza snova", na kome je prikazan umirući vitez koji plovi uzburkanim morem ka prikazi svoje voljene.

Pogledajte još