Kako odabrati vino?

Napravite malu degustaciju sa prijateljima:

Ako niste sigurni kako bi degustacija vina trebalo da izgleda, evo nekoliko malih smernica:

- Kada degustiramo vino, fokusiramo se na izgled, miris i ukus.- Sipajte vino u čistu, dobro ispoliranu čašu i pogledajte kako izgleda u čaši, naročito po obodu. Gledajte boju i bistrinu. Vino možete gledati dok je čaša na stolu ili držeći je u ruci. Pozadina bi trebalo da bude bela. Bela vina imaju boju od nijanse izbledele slame do duboke, bogate zlatne boje. Što su starija, bela vina više dobijaju tamniju boju. Crvena vina, s druge strane, vremenom počinju da gube boju i postaju braonkasta. Crvena vina mogu biti boje cigle do modro ljubičaste boje šljive.

- Zavrtite vino u čaši (vodite računa da se ne prosipa, zato nemojte sipati više od dva prsta) i posmatrajte kao vino kvasi zidove čaše. Primetićete kako se slivaju kapi u vidu suza. To se još zove i „noga“. Vina sa više alkohola formiraju gušće tragove i „suze“ se brže slivaju. Takođe, vino dolazi u dodir sa kiseonikom, što otvara aromu vina.

Približite čašu nosu i pomirišite. Vina mogu da imaju jak, srednji i slab „mirisni napad“. Nekad ćete osetiti miris čim približite čašu, a nekad morati da gurnete nos malo dublje u čašu. Ovaj deo zahteva malo koncentracije, zato ne žurite i ne očajavajte ako ne možete odmah da razaznate mirise. Kvalitetna bela vina treba da vas podsete na voćne i cvetne ukuse, od dinje, citrusa, preko kruške, breskve, pa čak do ananasa i banane. Crvena vina podsećaju na bobičasto voće i često ćete u njima prepoznati jagodu, borovnicu, šljivu, višnju, pa čak i dud. Ukoliko je vino odležalo u buretu, možete osetiti vanilu, karamelu, kedrovinu, cimet, dim... Postoje i oni neprijatni mirisi koje nikako ne želimo da osetimo, jer onda znamo da nešto nije u redu sa vinom, a to su miris štavljene kože, štale...

- Uzmite gutlja vina, prokotrljajte ga preko jezika i bukvalno probajte da ga sažvaćete. Zadržite gutljaj nekoliko sekundi, razmišljajući o ukusima. Šta osećate? Voćne arome, začinske note, prepečeni hleb? Ukoliko osećate karakteristike prepečenog hleba ili maslaca, to su ostaci kvasaca korišćenih pri fermentaciji. Zatim tražite tanine, koji su izraženiji kod crvenih vina. Da li vas štipaju za obraze ili su suptilno zaokruženi?

- Progutajte vino. Sad tražite telo i strukturu vina. Da li je vino fino izbalansirano, bogato, tanko? Kakva je završnica, da li dugo ostaje ukus u ustima?

Degustacije bi uvek trebalo da budu zabavne i zato se nemojte obeshrabriti ako se vaši utisci o vinu ne poklapaju sa tuđim. To je, ipak, individalna stvar. Trudite se da posle svake degustacije pravite beleške. Videćete koliko ćete brzo napredovati.

Izvor:Vino.rs

Pogledajte još