Tornton na zatvaranju

Američki glumac Dejvid Tornton svečano je večeras zatvorio 37. međunarodni beogradski filmski festival (FEST) u Sava centru, nakon premijerne projekcije filma "Tamo i ovde" Darka Lungulova, u kome Tornton tumači jednu od glavnih uloga.

Tornton je na zatvaranju rekao da je počastvovan što je film u kojem je on igrao prikazan na ovogodišnjem FEST-u .

"Vilijam Fokner je rekao da ne postoje nove teme već novi načini da se one prikažu i zato bih želeo da odamo priznanje svim rediteljima čiji su filmovi prikazani na 37. FEST-u", kazao je on.

Ekipa filma "Tamo i ovde" se nakon projekcije poklonila publici u Sava centru, koja ju je pozdravila burnim aplauzom.

Večeras je u Sava centru uručena nagrada "Eritrocit" pobedniku takmičarskog programa FEST-a "Evropa van Evrope", producentu filma "Poklon za Staljina" reditelja Rustema Abdraševa.

Nagradu je producentu Igoru Kalenovu uručio filmski kritičar iz Rusije Sergej Lavrentiev, a u obrazloženju žirija se navodi da "Poklon za Staljina" predstavlja profesionalni doprinos filmskoj umetnosti i da je to film koji moćno tretira istorijsku temu.

Nagrada se sastoji od statuete "Eritrocit" autora Nikole Pešića.

Igor Kalenov je zahvalio gledaocima u Sava centru i žiriju koji mu je dodelio nagradu, naglasivši da je to bila prava odluka jer film govori o ljubavi i mržnji.

Direktor direkcije FEST-a Miroljub Vučković rekao je u Sava centru da je na ovogodišnjem festivalu prikazano 100 filmova koje je gledalo skoro 100 hiljada posetilaca.

Pogledajte još