Isinbajeva planira da se povuče 2013. godine

PEKING, 2. marta 2009. (Beta-AP) - Svetska rekorderka u skoku s motkom Ruskinja Eelena Isinbajeva izjavila je da planira da se povuče iz sporta 2013. godine.

Dvostruka olimpijska šampionka danas je potpisala dugogodišnji multimilionski sponzorski ugovor sa kineskim proizvođačem sportske opreme "Li Ning". Uslovi ugovora nisu objavljeni, ali agent ruske atletičarke rekao je da je vredan "nekoliko miliona dolara" godišnje.

Ruskinja je potpisala sponzorski ugovor sa "Li Ning", nakon što joj je krajem 2008. godine istekao ugovor sa Adidasom. Stručni šatab Isinbajeve smatra da će novi ugovor povećati njenu popularnost u Aziji.

Svetska rekorderka u skoku s motkom rekla je da će se takmičiti još pet godina i da planira da se povuče 2013. godine.

"Tada ću (2013. godine) biti stara", rekla je 26-godišnja Isinbajeva.

Isinbajeva je naglasila da je izabrala 2013. godinu jer će se tada u Moskvi održati Svetsko atletsko prvenstvo. Takođe, dodala je da očekuje da će se takmičiti na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u Berlinu, kao i na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

Ruska atletičarka je 26 puta obarala svetske rekorde u skoku s motkom, a prošle godine je na Olimpijskim igrama u Pekingu postavila svetski rekord, na otvorenom, od pet metara i pet centimetara.

Ona je prošlog meseca postavila i svetski rekord od pet metara, na takmičenjima u zatvorenom, u Donjecku u Ukrajini.

Isinbajeva je rekla da očekuje da će do povlačenja postaviti nove svetske rekorde.

"Mislim da je moguće da preskočim 5,20 metara, a čak i 5,30. Sve će zavisiti od mog zdravstvenog stanja i uslova. Naravno, sada ne znam da li će mi to uspeti", rekla je.
.

Pogledajte još