Večiti derbi : Moreira srušio Zvezdin san

Prolećni deo fudbalskog šampionata je startovao sa nedeljom zakašnjenja, zbog loših vremenskih uslova, a na početku je doneo 135. derbi "večitih rivala"(Fonet (old_image)). Meč se igrao na stadionu Partizana, a malo više razloga za slavlje, zbog nerešenih 1:1, imali su domaćini, jer je izjednačenje stiglo u poslednjim sekundama. Junak meča bio je Moreira, nakon čijeg pogotka je sudija odmah odsvirao kraj.

Prvo poluvreme smo odigrali jako loše, dok je u drugom sve došlo na svoje mesto. Ali, sve je to fudbal i mislim da će u narednim mečevima biti još bolje. Ono što sam ostvario u poslednjim sekundama mislim da je neverovatno. U stvari, neverovatne su bile dve stvari, navijači i onda gol. Bod nam je sada jako važan i zaista se dogodilo pravo čudo. Pričao sam sa saigračima i složili smo se da smo loše igrali i da se to već u sledećem kolu mora popraviti“, rekao je Morerira.

Bodovna razlika na tabeli ostaje ista, Partizan je prvi sa sedam bodova više od večitog rivala.
Treneri oba tima složili su se u jednom, da su gosti dominirali u prvom, a domaćini u drugom poluvremenu.

Ovaj derbi je pokazao da u nastavku šampionata možemo očekivati lep fudbal. Utakmica je bila teška i tvrda sa obe strane, a što se tiče naše igre veoma sam zadovoljan. Taktički smo se dobro postavili i 60 minuta smo imali sve u svojim rukama. Gol smo postigli iz prekida i to je takođe dobro, jer u prvom delu sezone nam je to dosta falilo. Partizan je tada krenuo ofanzivnije i imao je nekoliko šansi. Tri boda smo mogli da potvrdimo još nekoliko puta, jer smo imali priliku, ali sve je ostalo nerealizovano. Na kraju je stigla kazna, mada nisam baš vodio računa da li je zaista bilo prekida za šet minuta nadoknade“, rekao je trener Zvezde.

Na pitanje da li Zvezda može da promeni situaciju na tabeli Janevski dodaje:

U trci smo i dalje, posle ovog osvojenog boda. Mislim da će biti neizvesno do kraja i jedva čekam da se pomeriko ka vrhu. Hvala navijačima na podršci i zbog njih mi je jako žao što smo primili gol. Koncentracija nam je malo popustila i došlo je do tog pogotka.“

Gde je bio problem tokom drugog poluvremena?
Ja sam od igrača tražio da nastave sa igrom koju su pokazali u prvih 45 minuta. Do 60. minuta sve je išlo dobro, ali posle toga Partizan menja taktiku, a naš dogovor nikako nije bio da se zbog prednosti povučemo. Došli su do nekoliko slobodnih udaraca, imali čak i stativu i zbog nekih njihovih promena izgledalo je kao da mi nemamo zadnji red.“


Koliko ste zadovoljni novim igračima?
Mislim da su odigrali dosta korektno, posebno Isah koji je imao zadatak da zadrži Moreiru i mislim da je dobro obavio posao. Mislim da možemo da igramo još mnogo bolje, ali ovo je tek prvo kolo i još je rano govoriti o bilo kome. Jedino što bih želeo da dodam je da su četiri nova igrača započela meč i da su se dosta dobro prilagodili igri, kao da su u timu duže nego što jesu.“

Trener Partizana, Slaviša Jokanović, na početku analize meča rekao je kako je protivnik tokom prvog poluvremena bio mnogo staloženiji i organizovaniji.

Lopta nas je u prvim minutima jako pekla i pokušavali smo da nekim dugim dodavanjima napravimo akciju, mada tako nikada nismo igrali. U drugom poluvremenu smo tek pokazali karaker, i uz mnogo rizika, želje i volje došli smo do tog boda. Zbog momenta kada je gol pao, rekao bih da je rezultat malo slađi za nas.

Sporni momenat se dogodio u 83. minutu, kada je posle šuta Miloša Bogunovića lopta prešla Zvezdinu gol-liniju.

O toj situaciji Jokanović kaže:
Nisam video da li je lopta prešla gol liniju ili ne. Sudijske greške se dešavaju i to je deo fudbala. Mi na našem stadionu uvek očekujemo pobedu, ali pošto smo do boda došli u zaustavnom vremenu imamo puno razloga za slavlje.

Da li ste zadvoljni ishodom:
Partizan uvek igra na pobedu, ali ako se pogledaju sve okolnosti moram reći da sam zadovoljan. Zvezdini ofanzivci su zadržavali većinu naših dugih lopti i to nam je napravilo puno problema. Non-stop su bili opasni i sumirajući sada sve, mislim da smo u boljoj situaciji nego šo smo bili pred meč. Imamo još 15 utamica u kojima će svako juriti svoje ciljeve, a što se tiče derbija, tradicija je sada na našoj strani, jer tri poslednja meča sa Zvezdom nismo izgubili. Nadam se da će tako biti i ubuduće.

Zanimljivo je da "crno-beli" još od 2001. nisu pobedili Zvezdu na svom stadionu, a utakmicu na 135. derbiju pratilo je 20 610 navijača.

Katarina Stojković

Pogledajte još